Стент на сърцето - какво се случва при запушване?

Усложнението не е толкова често
4 май 2018 20:52, Eкип на Puls.bg
4
Стент на сърцето - какво се случва при запушване?
Reuters

Поставянето на стент в сърдечните съдове цели разширяване на стеснени участъци на коронарните съдове. С тях се застопоряват пристенни тромби или разкъсани атеросклеротични плаки, ако има такива. Стентирането е метод на поведение при ситуации на спешност и в голям процент се явяват животоспасяващи при развиващ се миокаден инфаркт. Поставят се още и планово, след установен от коронарография значим съдов дефект.

Поставят се толкова стентове, колкото е преценено, че са необходими. Следва обяснимото чувство на успокоение, предвид добрата прогноза, която теоретично (и реално) следва. Уместно е обаче да се знае една подробност, която на пръв поглед звучи неочаквано. А това е, че този стент може да се запуши и да последват същите усложнения както при първоначално тромбозиране. Състоянието се нарича стент-тромбоза и е хубаво да се познава както от лекарите, така и от пациентите.
 
Стент-тромбозирането е усложнение, което се наблюдава в 1-2% от болните.
 
Ако не бъде разпознато на време то може да причини сериозно влошаване на здравето, миокарден инфаркт и лош изход. Дължи се на запушване със съсирек на поставен в коронарните съдове стент. Дори и да не се докаже, за ретромбоза може да се мисли при развитие на миокарден инфаркт в зоната на стента, както и при всяка неочаквана смърт в рамките на месец след манипулацията. 
 
Стент-тромбозите се делят на три основни типа според момента на възникване. Когато стане в рамките по-малко от месец говорим за ранна ретромбоза. Тя, от своя страна, бива остра, ако е по-малко от денонощие след процедурата. Късна е в диапазона месец до една година и вече много късна е ако настъпи с повече от година закъснение.
 
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На мен щяха да ми слагат стенд2618 преди 6 години. Бях на хиляда хапчета и поддържаща терапия. Почти не можех да ходя от кризи. Моята лична лекарка ми препоръча да пробвам с Венус Форте. Това е първата добавка направена специално за сърдечно болни хора. Аз нямаше какво да губя и почнах. За близо една година прием всеки ден по 3 супени лъжици аз станах отново човек. Кризи вече нямам, лекарства не пия , ходя на работа без никаква умора и отново се радвам на живота. Горещо я препоръчвам!
5
2
 
4
 
! Отговори
Ratazana преди 5 години
Imam postaveni 6 stenta na vednaj v Ispania,gr.Guadalaxara,jiv i zdrav sa vehe 2 godini i 6 meseca,tuk v BG se 4ydia kak taka ohte sam jiv.
4
3
 
1
 
! Отговори
мед мафията трови преди 5 години
проучени жертви подават че са отровени с хлор токсични канцерогенни разтвори продавани вместо питейна вода и последвала неадекватна лекарска терапия.. бялата мафия трови стотици милиони и с над 100 широко влагани спец продукти вкл в храни,сладкиши,колбаси,хляб,макарони,фиде.Продуктите увреждат трайно милиони жертви и обезпечават пациенти з а мед мафиотите.Да се намерят и открият опасните нарочно влагани спец съставки..
3
0
 
11
 
! Отговори
Ликвидатора преди 5 години
Байпасите са най-доброто,макар че операцията е тежка и може да продължи много часове. Познавам много лекари,които от страх от операцията предпочетоха стентове,до един за на 2 м. под земята. А това че за щяло и нщяло се слагат е истина,5 бона е 40 минутно им поставяне,ама дали е трябвало или не,важното е здравното заведение /особено частните/ да лапнат парата,пък после квото ще да става с пациента.
2
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Англия ги лъжат,че ще се оправят с парацетамол за всичко и да спазват режим...от петък до неделя пияни до откат.Имат по добро здравеопазване, а касата я обират доста по успешно.
1
3
 
12
 
! Отговори
Варненец преди 5 години
Стента е нелош вариант, но сега в БГ- то го слагат за щяло и нещяло. Дори за шарка. Казват, че по-вече от два стента не е хубаво, но имам приятел, на който му нанизаха 11 стента... С 8 лекарства доживот. Щото касата плаща като поп и то много! Добре, че в Кардиолайф, намираща се в Марешки не можаха да сложат стент на баща ми, източиха пътеката за седмица и го изстреляха на опрация. С 4 байпаса в Терапията Варна сега е жив и здрав. Без лекарства! Стента е менте, за пари.