Болестта на първата целувка! Какво е мононуклеоза?

Интервю на колегите от Puls.bg с доц. Георги Попов
9 май 2018 14:00,
2
Болестта на първата целувка! Какво е мононуклеоза?
Източник: Личен архив

Наричат я "болест на първата целувка". Кои са основните симптоми на инфекциозната мононуклеоза, как се предава, защо възрастовата й граница пада рязко и колко трае инкубационният период, споделя доц. д-р Георги Попов, дм., началник на Катедрата по Инфекциозни болести на Военномедицинска академия. 

Той е автор на монографичен труд  "Инфекциозни болести по време на военни мисии", издаден през 2015 г. и на над 200 научни публикации в български и чуждестранни списания. Член е на Български лекарски съюз, Българско дружество по инфекциозни болести, Българско дружество по военна медицина; Европейското дружество по клинична микробиология и инфекциозни болести.
 
Доц. д-р Попов, какво представлява инфекциозната мононуклеоза?
 
Инфекциозната мононуклеоза е остро инфекциозно заболяване с разнообразна клинична картина. Симптомите й не са проявени от една единствена система или орган в човешкия организъм. Болестта може да се изяви като ангина, като кожен или лигавичен обрив, като засягане на черния дроб и бъбреците, но основното е температура, увеличени лимфни възли и засягане на назофаринкса, най-често с ангина. Много характерна е кръвната картина, с преобладаване на мононуклеарните клетки, която е патогномонична за заболяването.
 
Инфекциозната мононуклеоза се причинява от Епщайн-Бар вирус (EBV), но съществува и понятието мононуклеозо подобен синдром. Проявявата му е много подобна на мононуклеозата, но се предизвиква от други вируси, бактерии и паразити. Например цитомегаловирусът може да причини симптоми, подобни на инфекциозната мононуклеоза. В първите си изяви HIV-инфекцията също може да протече с клинична картина, подобна на мононуклеозата. Също така токсоплазмозата – болест, която се наблюдава при контакт с котки може да протече с такъв мононуклезо подобен синдром.
 
Каква е честотата на болестта у нас?
 
Инфекциозната мононуклеоза е спорадично заболяване. Честотата му не е висока, но нерядко се развиват малки епидемии в затворени колективи –  детски градини, училища, сред войници, студенти, лишени от свобода... Характерно за заболяването е, че напоследък честотата му нараства при малките деца. Романтичното име на мононуклеозата – „Болест на първата целувка“, насочва главно към юношенската възраст (16-18 години), но все по често наблюдаваме случаи, когато заболяването засяга деца от 3 до 6 години, включително и този сезон. Инфекциозната мононуклеоза е заболяване с широк възрастов диапазон – от ранна детска възраст до хора, които не са се срещали с EBV и боледуват на около 40-50 години.
 
Каква е причината за рязкото падане на възрастовата граница?
 
Според мен причината е комплексна, свързана с нарушения имунитет на децата. Първо, те имат физиологично по-неразвита имунна система в сравнение с  възрастните. Второ, имунната им система е подложена на въздействие на неконтролирана и безразборна употреба на антибиотици за заболявания, които не изискват такова лечение, както и вторичния прием на антибиотици, включително чрез храните, които се добиват от животни третирани с тези лекарствени средства. Нарушената имунна система на децата ги прави склонни да боледуват от такива вирусни инфекции.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
0
 
! Отговори
IXXI преди 5 години
като пуснат 5G мрежите и всякакви такива проблеми ще се решат, както се казва има хора има болести, няма хора, няма болести!