Болестта на първата целувка! Какво е мононуклеоза?

Интервю на колегите от Puls.bg с доц. Георги Попов
9 май 2018 14:00, Антон Асенов
2
Болестта на първата целувка! Какво е мононуклеоза?
Източник: Личен архив

Наричат я "болест на първата целувка". Кои са основните симптоми на инфекциозната мононуклеоза, как се предава, защо възрастовата й граница пада рязко и колко трае инкубационният период, споделя доц. д-р Георги Попов, дм., началник на Катедрата по Инфекциозни болести на Военномедицинска академия. 

Той е автор на монографичен труд  "Инфекциозни болести по време на военни мисии", издаден през 2015 г. и на над 200 научни публикации в български и чуждестранни списания. Член е на Български лекарски съюз, Българско дружество по инфекциозни болести, Българско дружество по военна медицина; Европейското дружество по клинична микробиология и инфекциозни болести.
 
Доц. д-р Попов, какво представлява инфекциозната мононуклеоза?
 
Инфекциозната мононуклеоза е остро инфекциозно заболяване с разнообразна клинична картина. Симптомите й не са проявени от една единствена система или орган в човешкия организъм. Болестта може да се изяви като ангина, като кожен или лигавичен обрив, като засягане на черния дроб и бъбреците, но основното е температура, увеличени лимфни възли и засягане на назофаринкса, най-често с ангина. Много характерна е кръвната картина, с преобладаване на мононуклеарните клетки, която е патогномонична за заболяването.
 
Инфекциозната мононуклеоза се причинява от Епщайн-Бар вирус (EBV), но съществува и понятието мононуклеозо подобен синдром. Проявявата му е много подобна на мононуклеозата, но се предизвиква от други вируси, бактерии и паразити. Например цитомегаловирусът може да причини симптоми, подобни на инфекциозната мононуклеоза. В първите си изяви HIV-инфекцията също може да протече с клинична картина, подобна на мононуклеозата. Също така токсоплазмозата – болест, която се наблюдава при контакт с котки може да протече с такъв мононуклезо подобен синдром.
 
Каква е честотата на болестта у нас?
 
Инфекциозната мононуклеоза е спорадично заболяване. Честотата му не е висока, но нерядко се развиват малки епидемии в затворени колективи –  детски градини, училища, сред войници, студенти, лишени от свобода... Характерно за заболяването е, че напоследък честотата му нараства при малките деца. Романтичното име на мононуклеозата – „Болест на първата целувка“, насочва главно към юношенската възраст (16-18 години), но все по често наблюдаваме случаи, когато заболяването засяга деца от 3 до 6 години, включително и този сезон. Инфекциозната мононуклеоза е заболяване с широк възрастов диапазон – от ранна детска възраст до хора, които не са се срещали с EBV и боледуват на около 40-50 години.
 
Каква е причината за рязкото падане на възрастовата граница?
 
Според мен причината е комплексна, свързана с нарушения имунитет на децата. Първо, те имат физиологично по-неразвита имунна система в сравнение с  възрастните. Второ, имунната им система е подложена на въздействие на неконтролирана и безразборна употреба на антибиотици за заболявания, които не изискват такова лечение, както и вторичния прием на антибиотици, включително чрез храните, които се добиват от животни третирани с тези лекарствени средства. Нарушената имунна система на децата ги прави склонни да боледуват от такива вирусни инфекции.
 

2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
0
 
! Отговори
IXXI преди 4 месеца
като пуснат 5G мрежите и всякакви такива проблеми ще се решат, както се казва има хора има болести, няма хора, няма болести!

Прически на знаменитости, които не излизат от мода (галерия)
Прически на знаменитости, които не излизат от мода (галерия)

Прически на знаменитости, които не излизат от мода (галерия)

Водещи специалисти от ВМА с безплатни прегледи в Сатовча
Водещи специалисти от ВМА с безплатни прегледи в Сатовча

Водещи специалисти от ВМА с безплатни прегледи в Сатовча