Акупунктура – кога си струва да я изтърпим?

Има данни, че доказано помага в няколко случая
11 май 2018 13:23, Антон Асенов
7
Акупунктура – кога си струва да я изтърпим?
Източник: Reuters

Най-ранните текстове, в които се споменава акупунктура като метод за лечение е Императорският канон по вътрешна медицина, съставен преди повече от две хилядолетия. Археологически разкопки в Китай откриват примитивни акупунктурни игли, които датират от около 1000 години преди новата ера. 

Сходни лечебни практики са масажи на определени точки от тялото с камъни, както и почиващият на сходни принципи шиацу масаж – притискане на акупунктурни точки с върха на пръстите. Съвременен метод е и т. нар. TENS метод или транскутанна (през кожата) нервна стимулация.
 
На практика акупунктурата представлява забождането на тънки игли през кожата, като се търсят точно определени точки. Според класическата теория на акупунктурата организмът е изпълнен с жизнена енергия, наречена „чи“. Тази енергия протича по определени пътища или меридиани.
 
Тези меридиани се разделят на 14, като 2 от тях са разположени в централната част на тялото, а останалите 12 – симетрично от лявата и дясната страна. По меридианите са разположени около 400 точки, бележещи местата, на които те се доближават до кожата. Поставянето на иглите се прави с цел да се възстанови нарушеният баланс като се стимулира или потисне потокът в дадена точка.
 
За разлика от иглите, които се използват в медицинската практика, в акупунктурата се използват само плътни игли, които завършват с фин и изтъняващ връх. Терапевтите забождат излите в съответните точки, след което ги оставят в рамките на 20-30 минути. В някои случаи допълнително терапевтът стимулира иглите чрез въртене или движение във вертикала
 
 

7
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
1
 
! Отговори
Внимавайте преди 8 месеца
Преди години излекувах сина си в минерални басейни за 4 дни от спастичен бронхит причинен от мед мафията
с използване на хлор токсични бойни отровни вещества за поразяване на децата в ясли и градини/тризон и белина//
Сега мед мафията отравя всички басейни с лечебни минерални води с хлор токсични канцерогенни разтвори ..Облаци отровни газове с е носят над топли басейни в престижни хотели..
6
0
 
1
 
! Отговори
JJIvanov преди 8 месеца
Световно известната Българка инж.МАрия МАндаджиева описва лечение с използване на система КЕнрак/Биологично активни точки/..

У нас от векове се ползва лечение с минерални води ,кал и хума..Лечебните разтвори подават специфични импулси на всички зони и точки по кожата и телата..
5
0
 
0
 
! Отговори
опит от БГ преди 8 месеца
В Белене 1989 година в болница попада виетнамец .Ръководството на Винабел строй забрани на наши лекари да го лекуват .ПРистигна експертка от София набоде го с няколко иглички.Стана и отиде на работа..
4
0
 
1
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 8 месеца
И аз бях скептичен, към така наречената алтеративна или източна медицина, до момента, в който един известен в София китайски доктор, ме изправи на крака с 4 сеанса само.На въпроса ми, как лекува това, той каза "Не лекува, а стимулира тялото ти само да се излекува!".Даде ми гаранция, че проблемът , с който отидох при него, няма да се повтори поне 3 години, минаха повече от 10 от тогава.
3
0
 
2
 
! Отговори
рoу преди 8 месеца
Това е велика наука..през 1986г. ми откриха възпаление на десния бъбрек...слад 6 месеца на антибиотици ми установиха ,че имам 30% намалена функция,появиха се болки в десния крак ....никакви лекарства и билки не помагаха и тогава само за 8 дни лечение с игли всичко се оправи....след 1 месец повторихме и всичко се възстанови..Много сериозна наука...има много да учим от Китай.
2
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
кви са тия садо-мазо изврати ПРЕКАЛЯВАТЕЕЕ!
1
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Абе стига сте заблуждавали хората с разни акупунктури,бразилски шамани и хималайски върхове!Утре някой заблуден ще тръгне пък към Китай да го бодат и после..оле мале давайте пари и самолети да го спасяваме!

Прически за всяка възраст (галерия)
Прически за всяка възраст (галерия)

Прически за всяка възраст (галерия)

6 начина да облекчите главоболието
6 начина да облекчите главоболието

6 начина да облекчите главоболието