Акупунктура – кога си струва да я изтърпим?

Има данни, че доказано помага в няколко случая
11 май 2018 13:23, Антон Асенов
7
Акупунктура – кога си струва да я изтърпим?
Източник: Reuters

Най-ранните текстове, в които се споменава акупунктура като метод за лечение е Императорският канон по вътрешна медицина, съставен преди повече от две хилядолетия. Археологически разкопки в Китай откриват примитивни акупунктурни игли, които датират от около 1000 години преди новата ера. 

Сходни лечебни практики са масажи на определени точки от тялото с камъни, както и почиващият на сходни принципи шиацу масаж – притискане на акупунктурни точки с върха на пръстите. Съвременен метод е и т. нар. TENS метод или транскутанна (през кожата) нервна стимулация.
 
На практика акупунктурата представлява забождането на тънки игли през кожата, като се търсят точно определени точки. Според класическата теория на акупунктурата организмът е изпълнен с жизнена енергия, наречена „чи“. Тази енергия протича по определени пътища или меридиани.
 
Тези меридиани се разделят на 14, като 2 от тях са разположени в централната част на тялото, а останалите 12 – симетрично от лявата и дясната страна. По меридианите са разположени около 400 точки, бележещи местата, на които те се доближават до кожата. Поставянето на иглите се прави с цел да се възстанови нарушеният баланс като се стимулира или потисне потокът в дадена точка.
 
За разлика от иглите, които се използват в медицинската практика, в акупунктурата се използват само плътни игли, които завършват с фин и изтъняващ връх. Терапевтите забождат излите в съответните точки, след което ги оставят в рамките на 20-30 минути. В някои случаи допълнително терапевтът стимулира иглите чрез въртене или движение във вертикала
 
 

7
Напиши коментар Коментари
7
0
 
1
 
! Отговори
Внимавайте преди 3 месеца
Преди години излекувах сина си в минерални басейни за 4 дни от спастичен бронхит причинен от мед мафията
с използване на хлор токсични бойни отровни вещества за поразяване на децата в ясли и градини/тризон и белина//
Сега мед мафията отравя всички басейни с лечебни минерални води с хлор токсични канцерогенни разтвори ..Облаци отровни газове с е носят над топли басейни в престижни хотели..
6
0
 
1
 
! Отговори
JJIvanov преди 3 месеца
Световно известната Българка инж.МАрия МАндаджиева описва лечение с използване на система КЕнрак/Биологично активни точки/..

У нас от векове се ползва лечение с минерални води ,кал и хума..Лечебните разтвори подават специфични импулси на всички зони и точки по кожата и телата..
5
0
 
0
 
! Отговори
опит от БГ преди 3 месеца
В Белене 1989 година в болница попада виетнамец .Ръководството на Винабел строй забрани на наши лекари да го лекуват .ПРистигна експертка от София набоде го с няколко иглички.Стана и отиде на работа..
4
0
 
1
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 3 месеца
И аз бях скептичен, към така наречената алтеративна или източна медицина, до момента, в който един известен в София китайски доктор, ме изправи на крака с 4 сеанса само.На въпроса ми, как лекува това, той каза "Не лекува, а стимулира тялото ти само да се излекува!".Даде ми гаранция, че проблемът , с който отидох при него, няма да се повтори поне 3 години, минаха повече от 10 от тогава.
3
0
 
2
 
! Отговори
рoу преди 3 месеца
Това е велика наука..през 1986г. ми откриха възпаление на десния бъбрек...слад 6 месеца на антибиотици ми установиха ,че имам 30% намалена функция,появиха се болки в десния крак ....никакви лекарства и билки не помагаха и тогава само за 8 дни лечение с игли всичко се оправи....след 1 месец повторихме и всичко се възстанови..Много сериозна наука...има много да учим от Китай.
2
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
кви са тия садо-мазо изврати ПРЕКАЛЯВАТЕЕЕ!
1
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Абе стига сте заблуждавали хората с разни акупунктури,бразилски шамани и хималайски върхове!Утре някой заблуден ще тръгне пък към Китай да го бодат и после..оле мале давайте пари и самолети да го спасяваме!

Храни, които подобряват кръвообращението и намаляват риска от съсиреци
Храни, които подобряват кръвообращението и намаляват риска от съсиреци

Храни, които подобряват кръвообращението и намаляват риска от съсиреци

Прически на знаменитости, които не излизат от мода (галерия)
Прически на знаменитости, които не излизат от мода (галерия)

Прически на знаменитости, които не излизат от мода (галерия)