Да разпознаем навреме астмата при детето

Ето няколко типични симптоми за болестта
28 май 2018 13:23,
0
Да разпознаем навреме астмата при детето
Източник: Reuters

Бронхообструктивният синдром протича със затруднено и учестено дишане, удължено издишване, „свирене” в гърдите. В много от случаите при наличие на вирусна инфекция на долните дихателни пътища при деца под 5-годишна възраст се установява наличие на бронхиална обструкция. При повтарящи се (рецидивиращи) бронхообструктивни епизоди възниква съмнение за наличие на бронхиална астма в контекста на подлежаща алергична генеза. 

Ранното разпознаване на бронхиалната астма при деца под 5 годишна възраст остава предизвикателство. Причината е, че симптомите са неспецифични и се проявяват и при голяма част от респираторните инфекции. Оплакванията, насочващи към бронхиална астма според GINA (Global Initiative for Asthma) включват:
 
„Свирене” в гърдите. Това е най-честият симптом, който се асоциира с бронхиална астма. Вероятността да се касае за астма се увеличава, ако „свиркащото” дишане се проявява през нощта, при наличие на физическо усилие, след експозиция на тютюнев дим или при замърсяване на въздуха.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари