Кърлежите – все повече, защитата от тях - по-ефикасна

Мажем връхните дрехи със специален репелент
5 юни 2018 13:23,
5
Кърлежите – все повече, защитата от тях - по-ефикасна
Източник: Reuters

Серия от експерименти на учени от Американския център за контрол и превенция на заболяванията показва, че скоро може да разчитаме на високоефективно средство за защита от кърлежи. В горещите зони на САЩ, където горещият сезон вече е в разгара си, се отчита рекорден брой случаи на хора, ухапани от кърлеж. 

Със затоплянето на времето и у нас мерките за защита от опасните насекоми стават все по-актуални, а добрата новина е, че можем да се надяваме те да стават и по-ефективни.
 
Американските учени доказват, че третирането на дрехите преди да излезем след природата с достъпен инсектицид може да осигури достатъчно добра защита от кърлежи. Въпросният инсектицид се означава като перметрин. Макар да не се препоръчва за нанасяне директно върху кожата, той може да се ползва върху връхните дрехи, с които именно влизат в контакт кърлежите първоначално. Според американския екип перметринът може да се окаже най-ефикасният репелент, който можем да ползваме през лятото. Проучването доказва, че той е ефективен срещу три от най-разпространените видове кърлежи в САЩ, срещащи се и у нас, които доказано пренасят болестотворни бактерии, причиняващи Лаймска болест и др.
 
Експериментите показват, че перметринът повлиява двигателните способности на кърлежите и ги прави почти неподвижни след няколкоминутен контакт. По-важното в случая обаче е, че химикалът премахва възможността на кърлежите да хапят и да пренасят опасните бактерии, които виреят в слюнката им.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Добре де, откъде се взеха тези кърлежи последните години при положение, че се пръска срещу тях. Едно време като деца сме търчали всеки ден из треволяците и тази дума не съм я чувал. Както и за масово пръскане против тях.