Светът пред опасност: Опасна бактерия пълзи в болници

St. epidermidis може да предизвика нелечими инфекции
4 сеп 2018 18:00, Елка Василева
17
Светът пред опасност: Опасна бактерия пълзи в болници
Снимка: архив, Reuters

Бактерия, която може да предизвика нелечими инфекции, се разпространява в болници в целия свят, предупредиха австралийски учени, цитирани от Франс прес.

Специалисти от университета в Мелбърн открили три вариации на мултирезистентната бактерия в проби от 10 държави, включително в щамове от Европа, с които не може да се води борба с нито едно от пуснатите на пазара лекарства.

"Започнахме с проби в Австралия, а след това с помощта на други проби придобихме глобална представа и установихме, че бактерията се е разпространила в редица страни в целия свят", заяви експертът по микробиологична диагностика Бен Хоудън от института "Дохърти" към университета в Мелбърн.

Бактерията Staphylococcus epidermidis нормално присъства по кожата на хората. Резистентната към антибиотиците разновидност на St. epidermidis най-често засяга възрастните хора, чиято имунна система е отслабена, или пациенти с импланти, като катетри и ставни протези. Бактерията е близка до резистентния към антибиотика метицилин златист стафилокок.

Екипът на Хоудън изследвал стотици проби от St. epidermidis от 78 болници в целия свят. Било констатирано, че някои щамове на бактерията модифицирали своята ДНК, предизвиквайки резистентност към често използвана в болниците комбинация от два антибиотика.

"Тъй като тези антибиотици не са свързани, не се очакваше мутацията да има подобен едновременен ефект върху тях", поясни Джийн Лий от екипа.

Според учените въпросната мултирезистентна бактерия се разпространява бързо вследствие на значимата употреба на антибиотици в интензивните отделения в болниците.

Резултатите от изследването са публикувани в Nature Microbiology. 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
2
 
! Отговори
Фсичкоизтребител преди 5 години
До Изгърбич ЗадвратянКило мааастика оправя ФсичкО!
14
0
 
5
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 5 години
стафилококова инфекция имаше и в нашия северозапад през 1976, подарък от братския гръцки народ
13
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това затишие след еболата доказа подозрението ми че лабораториите нещо мътят. И как така от Австралия дойде в европа бе учените. Да не би австралия да е наблизо. Баба Ванга ще излезне права за нелечимата болест от която ще умрът милиони.
12
1
 
13
 
! Отговори
шматка преди 5 години
Бе нещо не се връзва.Съгласен съме може да има мутации но въобще не мога да се съглася че бактериите от различни болници по всички краища на света са се наговорили да мутират едновременно.После защо се раждали конпиративни теории.
11
0
 
9
 
! Отговори
бай Иван преди 5 години
А с мускатова ракия и шопска салата пробваха ли срещу вируса?
10
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще колонизираме Марс и Луната,а с една бактерия не можем да се справим ? Утре пишете за хвърчащи,летящи чинии,за Ети и т.н.,за да резсеете обикновените хора от проблемите за утрешният ден.Стар номер!
9
0
 
2
 
! Отговори
Dino преди 5 години
Vacsina ima za virusi, a ne za bacterii.Antibiotici moje da se priemat i s hranata, bez daje i da podozirate.
8
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тия който преживяват на антибиотици да му мислят. Без грам имунни системи, ще има масова умирачка. За себе си не се притеснявам, антибиотик не съм взимал от 30 години.
7
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Колкото има създадена ваксина против СПИН. Не че не могат, просто за никого това не е изгодно.
6
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ама какви ваксини... Нали големите фармацевтични концерни трябва да печелят от някъде...И то от къде? Като сами създават вируси и бактерии и им бъркат в ДНК-то, за да мутират. Ама на...*** народ.
5
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А лек срещу Bacillus bulgarucus все още няма открит.
4
9
 
25
 
! Отговори
??? преди 5 години
И какво прави тази бактерия? Яде хора ли? Изводът: Никакво посещение на болници, то и без това не останаха читави доктори.
3
6
 
32
 
! Отговори
не син преди 5 години
С днешните модерни технологии намирането на ваксина или лекарство е работа за 6 месеца - година ! Но пари за това няма ! За да отиват парите в джобовете на един процент от човечеството се отделя малка част за разпалване на войни, разработване на оръжия, въоръжаване и фармацевтична индустрия за прескъпи и неизлекуващи лекарства !
2
10
 
28
 
! Отговори
Пророк преди 5 години
Над природата няма да надделеете. Идва краят на технологичната цивилизация.
1
11
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ГЕРБ и Бойко Борисов са виновни!!! ОСТАВКА!!! /решетников/