Хранене при омазнен черен дроб

Хапвайте авокадо, риба...
7
Хранене при омазнен черен дроб
Снимка: istock

Мастният черен дроб е резултат от натрупването на излишната мазнина в този важен орган. Първото нещо, което всеки специалист би ви посъветвал е да промените начина си на хранене, да спортувате редовно.

Появата на мастен черен дроб може да бъде предизвикана от честа употреба на алкохол, наднормено тегло, нездравословен начин на живот, генетика и други.

Омазняването на черния дроб може да наруши основната функция на органа, да повлияе на метаболизма, елиминирането на токсините. Има някои храни, сред които слънчогледови семки, плодовете, зеленчуците, броколи, тофу, които е хубаво да включите към вашето здравословно меню.

Кои други имат благоприятен ефект върху функцията и здравето на черния дроб, вижте в следващите редове.

Риба

По-мазните видове риби като скумрия, сьомга, пъстърва са богати на омега-3 мастни киселини, които спомагат за намаляване на възпалението, редуциране на телесното тегло, чрез възстановяване на съотношението омега-3 към омега-6 мастни киселини. Според учени, редовната консумация на риба, която е богата на тези важни хранителни елементи, може да помогне за намаляване на мазнините в черния дроб.

Зехтин

Консумацията на зехтин ни помага да подобрим липидния профил на кръвта, повишава глюкозния метаболизъм. Тази суперхрана е чудесен източник на мононенаситени мастни киселини. Добавете към ежедневното си меню 4-5 супени лъжици, за овкусяване на салати, ястия.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От злоупотреба с алкохол става
5
3
 
5
 
! Отговори
шматка преди 5 години
До КироДроПЪ
4
3
 
6
 
! Отговори
Kiro преди 5 години
Омазняването на черния дроп е едно от най-лошите последици от затлъстяването. Реално, като се омазни и затлъстее черния дроп, после метаболизма спада и затлъстяването се увеличава още повече. Добре е да се вземат мерки навреме, например постите помагат много добре за това.
3
3
 
5
 
! Отговори
асанчо преди 5 години
И мойту черин дроб целия у мас...ама щот муам многу филии с мас. Той шефа тъй речи...филии с мас и компири да ядеми за икономия.
2
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То хубаво публикувате храни, които да се ядат, но трябва да публикувате и храни, които да се избягват. Иначе не просто няма да има положителен ефект, но и затлъстяването на черният дроб ще се засили. Захарта е най-големият виновник тук.И не е "омазнен черен дроб", а "затлъстял черен дроб", мила ми журналистке.
1
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Омазнен черен дроб"!Божке, прибери си версиите!