Как домът поставя здравето ни в риск?

Подовете ви са плътно покрити с килими или мокети
31 мар 2019 13:15, Михаела Лазарова
1
 Как домът поставя здравето ни в риск?
Снимка: istock

Токсичните химикали и вещества са навсякъде около нас. Те са и в домовете ни. Понякога не знаем, че са там и не си даваме сметка, че сами ги внасяме.

Оловото, азбестът са сред най-отровните материали, които се срещат в строителството. Все по-често използваните имитации на скъпи строителни материали също допринасят за насищането на домовете с токсични вещества. Сред тях са смоли, лепила за ламиниран паркет, бои, лакове, които предизвикват астма, дихателни проблеми, рак, алергии, възпаления.

За да намалите риска за здравето на семейството си и вашето, вижте причините, поради които домът може да се окаже токсично място.

Прах

Прахът в домовете ни може да причинява не само кихане, но и различни заболявания. В микрочастиците на праха се съдържат и отровни вещества, които повишават риска от някои сериозни заболявания. За да намалите този риск, чистете често с прахосмукачка, за предпочитане снабдена със специални филтри за фин прах.

Използвате освежители и ароматизатори за въздух

Частиците, които се отделят с миризмите от тези продукти, не са безобидни. В графата потенциално опасни ароматизатори попадат ароматни свещи, дифузери, ароматни аерозоли, устройства, включващи се в тока, които чрез нагряване разпръскват аромат. Всички те отделят химикали, наречени фталати, които се намесват в ендокринната система и могат да доведат до редица хормонални заболявания.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За вредата от ароматизаторите и много други продукти използвани в ежедневието ни Ина много добро научно изследване от българка живееща и работеща в Австралия. Призната на световно ниво, за съжаление прославяща чужди университети.