Кои плодове и зеленчуци да ядем с кората?

В нея се съдържат важни хранителни елементи
14 юли 2019 15:21, Михаела Лазарова
7
Кои плодове и зеленчуци да ядем с кората?
Снимка: Pexels

Свикнали сме да обелваме кората, ципата или кожата на определени плодове и зеленчуци, но се оказва, че това не е добра идея, защото те съдържат изключително концентрирано количество витамини, фибри, антиоксиданти, минерали. Ако искаме да приемем всички тези вещества, трябва да консумираме цели плодовете и зеленчуците, които иначе сме свикнали да белим. Кои са те?

Круши, праскови, сливи

Понякога обелките на тези плодове ни се струват прекалено мъхести или дебели. Затова предпочитаме да ги отстраним. В кожата на крушата например се съдържат най-много антиоксиданти – между 13 и 48%.

Ябълки и кайсии

В ябълките и кайсиите се съдържа голямо количество витамини С и А, както и неразтворими фибри. Тяхната концентрация е най-висока именно в кората.

Домати

Много хора не обичат ципата на доматите, затова я отстраняват без значение дали ядат доматите пресни или сготвени. Тя обаче е много богата на флавоноида нарингенин. Този антиоксидант има мощно противовъзпалително действие, затова не трябва да се лишаваме от него.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg


7
Още от НОТИФИКАЦИИ
7 хранителни комбинации, които да хапвате след 30
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Статия написана от любители на пестицидите....
6
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Орехите?
5
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
дини.
Сериозно. От кората на дебелокорите дини става чудесно сладко.
4
1
 
3
 
! Отговори
Щерю преди 1 ден
Кокосовите орехи...
3
3
 
5
 
! Отговори
Core преди 1 ден
Както се досещате, доматите се ядат с кола, бананите с кокосови орехи, моркова с картофите и т.н.
2
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
До Петкоооо

а също дини....пъпеши....тиквите през есента........абе, фира да няма !
1
6
 
14
 
! Отговори
Петкоооо преди 2 дни
Отговора ееее.... Бананите...