Какво е хикама и за какво е полезна?

Има високо съдържание на антиоксиданти
Обновена: 4 сеп 2019 13:50 | 4 сеп 2019 13:36, Михаела Лазарова
3
Какво е хикама и за какво е полезна?
Снимка: Istock

Хикама е кореноплоден зеленчук, който има златисто-кафяв цвят, а отвътре е бял, благодарение на изобилието от нишесте в състава му. Родината на хикама е Мексико. Среща се и във Филипините и Южна Азия. Процесът на израстване и зреене на този плод е дълъг. Това изисква достатъчно дълги периоди на обилно слънцегреене и отсъствие на застудяване. Най-добре вирее на места, на които през цялата година е топло.

Вътрешността на хикама е хрупкава, с леко сладък вкус, наподобяващ нещо средно между ябълка и орех. Някои го оприличават на хибрид между картоф и круша, също и воден кестен.

Този екзотичен плод съдържа изключително полезни хранителни вещества, които подобряват здравето. Ето как.

Хикама е препълнена с нутриенти

По-голямата част от състава на хикама е заета от въглехидрати. Останалите хранителни вещества в нея са протеини, малко мазнини и огромно съдържание на витамини и минерали, както и много фибри. Плодът е добър източник на витамин Е, витамини от група В, пантотенова киселина, калций, фосфор, цинк, магнезий и мед. Отличен доставчик е и на витамин С, който е важен антиоксидант.

Съдържанието на калории в хикама е много малко.

Има високо съдържание на антиоксиданти

Хикама има изключително високо съдържание на антиоксиданти. Това я прави плод, борещ се със стареенето в клетките и потенциалните злокачествени изменения в тях, които биха могли да предизвикат свободните радикали. Витамин Е и бета-каротинът в състава ѝ допринасят за подсилване на този полезен ефект в борбата с оксидативния стрес.

Консумацията на хикама намалява риска от сърдечносъдови заболявания, диабет, затлъстяване и болестта на Алцхаймер, благодарение на антиоксидантите в състава ѝ.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
0
 
! Отговори
Гмо преди 4 години
Прилича подозрително на ряпа.
2
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За запек помага ли?
1
0
 
16
 
! Отговори
Цецо преди 4 години
Купуваш си обикновена българска гулия (земна ябълка) и си я хапваш, ефекта е същия!Даже ще ти излезе доста по-евтино... :)))