Прогноза: Всеки втори ще е с наднормено тегло след 5 години

България е сред първите по затлъстяване, жените - по-застрашени
Обновена: 9 окт 2019 13:22 | 9 окт 2019 13:21, Анисия Иванова
74
Прогноза: Всеки втори ще е с наднормено тегло след 5 години
Снимка: pixabay

Очаква се всеки втори да е с наднормено тегло след 5 години, в момента 40% от хората над 18 години в света са със затлъстяване, каза проф. Здравко Каменов, началник на Клиниката по ендокринология и болести на обмяната в Александровска болница.

По думите му проблемът е по-голям при жените, отколкото при мъжете, а България се нарежда на едно от първите места по показателите за наднормено тегло и затлъстяване. Сред българките 32 на сто са с наднормено тегло, посочи проф. Каменов.

Индексът на телесна маса е обективен критерий, който показва дали човек страда от затлъстяване, но не само теглото е важно за определяне на това дали страда от наднормено тегло и затлъстяване, каза доц. Пламен Попиванов, началник на Отделението по клинична дензитометрия и костни метаболитни заболявания в същата болница.

Лекарят обясни, че разпределението на килограмите в мускулна, костна, мастна тъкан и др. също е от съществено значение. Ако обиколката на талията при мъжете е над 102 см и над 88 см при жените, се приема, че има повишен риск от развитието на хронични заболявания.

Усложненията, които може да настъпят вследствие на затлъстяването, са сънна апнея, дислипидемия, сърдечно-съдови заболявания, диабет тип 2, тумори, остеоартрит, депресия и др. Рискът от развитие на усложнения намалява значително, ако телесното тегло се редуцира поне с 5 на сто, каза още доц. Попиванов, цитиран от БТА.

Затлъстяването може да се коригира, но към болестта трябва да се подхожда мултифакторно, каза Наталия Темелкова, ендокринолог в Александровска болница.

Терапията трябва да включва физически упражнения, промяна в начина на живот, в начина на хранене, а когато се налага, се включват медикаменти или бариатрична хирургия, обясни доц. Темелкова.

Лекарят подчерта, че в страната ни има регистрирани три медикамента за намаляване на теглото. Няма универсална диета, каза още тя и уточни, че липсата на яйца и мляко в храненето на веганите крие рискове за в бъдеще. Четири-пет парченца френски сирена и чаша червено вино набавят нужното количество калории за деня, подчерта тя.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Значи ще стане: Докторе, колко трябва да съм висока за тези килограми? -около 4,25метра!!
69
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Народа си плюска. Факт. На всички празници се говори само за цени на месо, свинско, яйца, салатата.....ужасно. Всички деца са злояди според българина. Тази година на морето, едно видимо дебеличко детенце си взима чиния, а майка му казва, да си вземе по-голяма. Онемях! На закуска препълнена чиния с пържени филии и половин кг. сирене. Е изядох го, майка и син. Манталитет, възпитание, култура. Защо няма дебели богати милионери. Или поне аз не знам.
68
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Четири-пет парченца френски сирена и чаша червено вино набавят нужното количество калории за деня, подчерта тя."А? Ааааа! Какви са тия парченца? :) От по половин килограм ли? 270 ккал за 100 грама сирене. Аз в момента ям по 3300-3500 ккал(активно тренирам) с тегло от скромните 86кг и бавно покачвам(2кг на месец). Обикновен мъж има нужда от поне 2400 ккал за поддържане на 75кг. Жена има нужда от 1800ккал за да поддържа тегло от около 55-60кг. Успех със 10гр сирене
67
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 66Твоята отровна личност и поведение е това което не ок, не знам как да ти го набия в празната кратунка. Научи се на уважение към другите и може би ще ти стане по леко и няма да си толкова противен индивид. Виждал съм ти другите коментари в тоя сайт и очевидно имаш някакви много дълбоки комплекси.
66
3
 
0
 
! Отговори
аз-ът преди 4 години
Щом е ок за мен и близките ми значи Е ОК. Какво мисли някакъв потурко в Интернет малко ме касае. Съжалявам, че това че си висок е единственият повод за гордост в дребния ти животец.--------не си го изкарвам, ти започна лична комуникация с мене , не аз с тебе. Потурко ме наричаш тва онова, жалък животец съм имал...Май, май 1,76 може и да е ок за близките ти (макар че и за тях не е ок, и ти си го знаеш), ама за тебе хич НЕ Е ОК нали ? Ако ти беше ок, въобще нямаше ми се обясняваш...
65
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 64Щом е ок за мен и близките ми значи Е ОК. Какво мисли някакъв потурко в Интернет малко ме касае. Съжалявам, че това че си висок е единственият повод за гордост в дребния ти животец, но не си го изкарвай на другите.
64
2
 
2
 
! Отговори
аз-ът преди 4 години
Доста си е средно даже. Не знам защо те ядосва това?--------не ме ядосва. забавлявам се. Не е средно. Това, че ***, жена ти, любовницата ти и вътрешния ти глас ти казват че е ОК, това че ТИ си мислиш че си ОК, не означава че наистина е ОК?Нали правиш разликата?
63
2
 
1
 
! Отговори
аз-ът преди 4 години
И какъв си ти, че говориш за "нас" във второ лице? Не те знам колко си висок ама определено си дребна личност.----може и да съм дребна личност, ама съм по висок от тебе. Вас.
62
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 52И какъв си ти, че говориш за "нас" във второ лице? Не те знам колко си висок ама определено си дребна личност.
61
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хората не се движат, това е. Някак си е неприлично да си пешеходец, пада ти авторитета. Ако може ще влязат с колата вкъщи. Съвсем не мога да се съглася, че мъжкото съсловие е по-малко затлъстяло. Напротив. За мъжете е много по-вредно натрупването на тлъстини, защото показва и повече женски хормони. Навремето в детските филми имаше по един шишко за цвят, сега поголовно децата са закръглени и болнави.
60
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всички стоки, включително и храната стават на две категории - "ширпотреба" и "за който може да си го позволи". Искаш нормално месо - плащай 3 пъти повече. Искаш нормална прахосмукачка - тая от 200 лева няма да ти свърши работа, и т.н.
59
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А, казва ли диетолога, на какво се държи това затлъстяване!? Или иска само да "спомене", че има едни хапченца и трябва да си ги купим?Нека родените и живяли през 70, 80-те да кажат по онова време имаше ли толкова много тлъстаци?Знам какво ще кажат троловете. Че сега затлъстяваме понеже живеем добре и спокойно и не се презорваме с работа както тогава. Ама не е вярно. Истината е че тогава ядяхме вредни неща само от Кореком и то рядко, а сега е заринато с тях и друго няма!
58
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 9 Евтините хипермаркети и бисквитите за левче ни отровиха.Кой те кара да ядеш бисквити за левче?
57
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 52Доста си е средно даже. Не знам защо те ядосва това?
56
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
толкова е просто имаи воля и недеи яж и пий като за последно и ще бъдеш винаги в нормата но яденето е голямо удоволствие и когато се разболее човек от прекомерно ядене идва прослвутият речитатив ГА ЯДЕ КИФТЕТАТА НЕ РЕВА А СЕГА КОГАТО СИ СЕ РАЗБОЛЯЛ РЕВЕШ
55
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хората трябва да се научат най-накрая, че почти всичко което се продава, не се продава за да е от полза на нас, а за да прави някой пари. Когато си купуваш газирана безалкохолна напитка, тя не е направена за да е полезна. Когато си купуваш колбас, той не е направен за да е полезен. Когато си купуваш дюнер, той не е направен за да е полезен. Фразата "Забога, братя, не купувайте" звучи смешно. Но тя е пълната истина. Почти всичко плод на хранително-вкусовата промишленост е вредно за организма.
54
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе важното е че веганите ежедневно ходят гладни заради храненето.Те и за това са такива зли хора!
53
1
 
8
 
! Отговори
Ех преди 4 години
Тоя па, нямало информация в човешкото ДНК за фруктозата. Отде се пръквате такива? Фруктозата се метаболизира от черния дроб по други пътища и не предизвиква директен инсулинов отговор, за разлика от глюкозата. Плодовете са чудесна храна. Проблемът е г ГФС (глюкозо-фруктозен сироп), който компаниите ползват, щото е още по-ефтин от захарта, но е вреден, той не съществува никъде в природата в такъв вид, а не фруктозата в плодовете. А тъпкането САМО с протеини и мазноч е поредната бро-тъпня.
52
10
 
2
 
! Отговори
аз-ът преди 4 години
До 20Откога 1.76 е ниско?----от 1993-та.Единствено тук у БГ ( в Сърбия и жените са по-високи от вас) смятате че 1,76 е нормален ръст. Ми не . Не е. Дори и в Северна Корея мъжете са по-високи от вас.
51
1
 
12
 
! Отговори
Е нормално преди 4 години
Тва лакомията е гадна болест,а съчетана с мързела е направо бомба със закъснител.