Какво може да доведе до хормонален дисбаланс?

Консумирате храни с висок гликемичен индекс
26 окт 2019 12:15, Михаела Лазарова
3
Какво може да доведе до хормонален дисбаланс?
Снимка: istock

Един от най-важните органи в човешкото тяло е щитовидната жлеза. Когато тя не функционира правилно, възможно е да настъпят промени в теглото, настроението, кожата, месечния цикъл и други. Някои навици като честа консумация на алкохол, тютюнопушене, могат да допринесат за хормоналния дисбаланс. Вижте още 6 възможни причини за него.

Твърде много стрес

Стресът влияе негативно на всички наши системи, в това число и на ендокринната. Когато сте изложени често на стресови ситуации, щитовидната жлеза започва да синтезира повече или по-малко хормони.

За да намалите риска от хормонален дисбаланс, опитайте се да си осигурите достатъчно часове сън, повече спокойствие, спортувайте.

Не консумирате достатъчно полезни мазнини

Има полезни и вредни мазнини. От първия вид тялото ни се нуждае без значение дали спазваме диета или не. Те са важни за здравето и функцията на мозъка, щитовидната жлеза. Тях може да си ги набавите чрез консумацията на риба, зехтин, яйца, месо, млечни продукти.

Твърде много соеви храни

Соята съдържа много микроелементи, витамини и донякъде може да замести животинските продукти. Въпреки това, не е препоръчително да консумирате твърде много соеви продукти, тъй като те могат да повлияят функцията на щитовидната жлеза.

Когато консумирате соя в прекомерни количества, жлезата абсорбира по-малко йод, който е важен за правилното ѝ функциониране.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Плъзгави обяснения, защото се опровергава модата коя мазнина е полезна и коя вредна.Хората са върът на животинската верига и немогат да се различават отживотните.За човека растителната мазнина е чужда.Когато се използва глаголът "повлияе", следва предлогът "на".Има едно примитивно схващане за интелигентност и "научност", като се пишат глупости.
1
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Стресът и неприятните преживявания. При чувствителните хора особено, които изживяват трудности в ежедневието.