Застудява: Ревматичните болести се засилват

Самодиагнозата крие рискове, обяснява проф. Коларов
31 окт 2019 09:38, Петя Славова
8

Времето рязко застудява и на дневен ред излиза въпросът как да предотвратим болките в ставите. В "България сутрин" потърсихме отговора от ревматолога в УМБАЛ "Св. Иван Рилски" проф. д-р Златимир Коларов.

"Ревматичните болести не са сезонни, но промяната на барометричното налягане оказва влияния за засилване на вече съществуващи проблеми. Засилва се болката, хората се чувстват по-сковани", посочи специалистът.

При по-възрастните хора се натрупват и други болести, а ставите стават по-чувствителни. Това се наблюдава и при младите, които боледуват от артрит, стана ясно още от думите му.

Проф. д-р Коларов подчерта, че болката е сигнал, а болните трябва да търсят правилния отговор на правилното място - в кабинета на лекаря. Много пъти постъпваме по неправилен начин, като си поставяме сами диагноза и се самолекуваме, отбеляза той.

"Самодиагнозата винаги крие много големи рискове. Много пъти отиват към народната медицина. Дъщерята изпревари много майката и ако ние се върнем към майката, все едно сме 200 години назад", каза проф. д-р Коларов пред Bulgaria ON AIR.

Той посочи още, че и обездвижването, и хипердвижението играят негативна роля. Всичко трябва да се прави умерено. Огромните натоварвания влияят зле на опорно-двигателния апарат.

Прекалено активните младежи пият и хранителни добавки, но по думите на експерта не се знае какви препарати съдържат те. Впоследствие често водят до остри  чернодробни проблеми.

За финал проф. д-р Златимир Коларов посъветва болните да осъзнаят, че сме плод на милиони години еволюция и живеем тук и сега. В тази връзка трябва да се обръщат към специалистите, а не да се самолекуват.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бъдете нащрек всеки път като сте на лекар Те отдавна са станали по-скоро търговци Винаги гледат да ви направят някаква манипулация в повече за да вземат повече пари от касата При съмнения винаги може да извадите телефона и да снимате всичко на видео Ще видите как ще запее друга песен лекаря Тия разследвания дето ги прави Васил Иванов за лекарите , в Украйна , Русия ги правят различни граждански организации Не е нужно да чакаме само разследващите журналисти да разкриват всичко
7
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Цитирам "Ревматичните болки НЕ са сезонни" и моля не втълпявайте на хората всякакви тъпотии!
6
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами замислете се защо хората се самолекуват! Ако хората получават нормално отношение, правилни диагнози и лечение и не ги изнудват за пари, най-вероятно няма да го имате тоя проблем!
5
0
 
7
 
! Отговори
0l0 преди 4 години
При засилване на глада от застудяване какъв специалист се търси?
4
0
 
9
 
! Отговори
До 1 преди 4 години
Така загубихме години, докато най-после разбрахме, че имало начин да се закрепи донякъде ставата ,а не да се докара вече до напълно износване. Разчиташ на уж специалист да те лекува, ама не ти казва, че в начален стадий има и физиотерапия с разните му методи. Може да си и с 5 висши, ама като са далеч от медицината, доверяваш се на търгаши с дипломи.
3
0
 
9
 
! Отговори
Shark преди 4 години
Застудява, да. Но никакви болки не се засилват, не вкарвайте хората във филми. Нищо не се засилва, просто става нормална смяна на сезоните. Единственото нещо, което трябва да направите и да си извадите топлите дрехи. Толкоз!!!
2
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А лекарския преглед крие финансови рискове...
1
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Отивате при ортопеда и почти всички първата им идея е "операция за смяна ва ставата".Там падат парите. Тъй че знаем ги тия "специалисти".