Как липсата на сън пречи на отслабването?

Колкото по-малко сън, толкова по-малко воля проявявате
2
Как липсата на сън пречи на отслабването?
Снимка: istock

Повечето от нас спят по няколко часа на нощ. Работим до късно. Нямаме време за себе си, защото трябва да обърнем внимание на семейството и децата си. Искаме да отделим малко време за любимите ни занимания и докато се обърнем е минало полунощ, а на сутринта отново трябва да ставаме рано. Позната ситуация, която се повтаря отново и отново. Едновременно с това се опитваме да поддържаме добра форма, да отслабнем, да стегнем фигурата, но не се получава.

Не се получава, защото не ни достига сън. А каква е връзката между съня и отслабването? Голяма. Ето и няколко причини липсата на достатъчно сън да пречи на постиженията ви в борбата с килограмите.

1. Липсата на сън и безсънието нарушават хормоналния баланс.

Колко сън получава организмът ви на денонощие определя в какво състояние ще бъдат хормоните лептин и грелин в тялото. Те отговарят за обработката на мазнините и складирането им, както и наличието на апетит или не. Лептинът е хормонът, който тялото отделя, когато стомахът е сит. Той регулира приема на храна и освобождаването на енергия. Недостигът на сън намалява нивата на лептин и пречи на нормалния контрол на теглото.

2. Липсата на сън нарушава начините, по които тялото складира мазнини и изгаря мазнини.

Недостигът на сън предизвиква повишаване нивата на хормона кортизол – хормон на стреса. Една от функциите му е да отговаря за начините, по които тялото складира мазнини. Високите нива на кортизол предразполагат тялото към трупане на излишни мазнини, особено около талията.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари