Веганите - с какви продукти да внимават

Необходимо е да си набавят витамин В12
Обновена: 26 дек 2019 11:07 | 26 дек 2019 11:00, Петя Славова
26
Веганите - с какви продукти да внимават
Снимка: pexels.com

Все по-често специалисти алармират, че е добре да се стремим към безмесна храна. По този начин не само се грижим за здравето си, но и за планетата. Все пак, ако се решите да промените начина си на живот и станете веган, има някои неща, които е важно да знаете.

Ясно е, че безмесната храна носи своите големи ползи за здравето. Благодарение на този специален режим на хранене човек може да отслабне и да понижи холестерола си. Също така обаче човек трябва да е наясно, че и сред веганските продукти има такива с ниска хранителна стойност, които не са здравословни, предупреждават британски учени, цитирани от Ройтерс.

Ентусиастите, взели решение да станат вегани, освен това трябва да приемат витамин B12. Веганският начин на хранене като цяло е здравословен, но сред привържениците му често се наблюдава недостиг на витамина, който недостиг може да доведе до невропатия.

Витамин B12 се съдържа в продукти като говеждо месо, черен дроб, мляко, риба и яйца, като може да се приема и като добавка под формата на таблетки, пише БТА.

Организаторите на Веганския Януари – британска кампания, участниците в която обещават да се придържат към диета без животински продукти през първия месец от годината, отбелязват, че в инициативата се включват хора от цял свят.

Учени, представили на брифинг в Лондон ползите от веганството, обясняват, че в сравнение с хората, които консумират месо, привържениците на този режим се възползват от относително по-ниските му нива на наситени мазнини и високите нива на фибри. Веганите освен това са по-слаби от консуматорите на животински продукти и са изложени на понижен риск от развитие на диабет, сърдечносъдови заболявания и някои видове рак.

Специалистите обаче предупреждават, че в супермаркетите се увеличават продуктите на растителна основа, които приличат на животински, но не са замислени като техен еквивалент, нито са по-добри.

Веганското сирене, например, може да е богато на мазнини, сол и калории, и с много ниско съдържание на протеини. „Ако тези продукти изобилстват от наситени мазнини, сол и захар, не може да се очаква да бъдат от полза за здравето“, казва Тим Кей, епидемиолог от Оксфордския университет и веган.

Вижте още за здравето в Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още по темата: диетавитаминиВ12вегани
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
1
 
! Отговори
Щерю преди 4 години
Веган са мижавите ни заплати...
19
0
 
4
 
! Отговори
Анди преди 4 години
Гладен човек с 5 букви???.....-Веган
18
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До доктор КойЕдно време не помня дядо ми и баба ми да са давали витамин В12 на кравите си, пък не сме имали липси на този витамин, а не сме и пиели *** вода. Който иска, и кал да пие. Неговото си здраве си е негов проблем.
17
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Стига с тия мантри! От 50 години се знае за липсите на какви ли не вещества от еднообразно хранене. Сега всяка втора статия е за Вит В 12, след 3-4 години ще запеят в хор за сяросъдържащите аминокиселини.Да си яде кой каквото иска. Само да не си налага разбиранията на други.И мен ме дразнят имитациите на местни продукти чрез соеви и други заместители. Който иска да си ги яде.
16
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Веганският начин на хранене като цяло е здравословен, но сред привържениците му често се наблюдава недостиг на витамина, който недостиг може да доведе до невропатия."===Което обяснява поведението на по-голямата част от веганите.Иначе би било да напишете и за липсата на витамини К1 и К2 (особено вторият) във веганската диета и последствията от тази липса. Веганската диета не е полезна, дори напротив.
15
3
 
1
 
! Отговори
Зелен ЕвроЖендрВеган преди 4 години
ох, че вкусно!!
14
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Веганите са пропадналинаркозависимигендари---Познавам един веган в Германия и той освен веган е стрейт ейджър, тоест не пие никакъв алкохол, не пуши и никога не си е помислял да взима наркотици.
13
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Виж с бебетата на веганите е друга работа - затова и умират от веганските им диети---Бебе веган няма. Те са кърмени. Има няколко случая в света на починали деца на вегани, само че всичките от глад и всичките на психично болни родители, включително религиозни сектанти. Не защото са били хранени по определен начин, а защото изобщо не са били хранени. Обикновените вегани само в САЩ са към 650 000 човека, в Европа още повече, и очевидно си хранят децата.
12
4
 
14
 
! Отговори
преди 4 години
Търся веган за работа на скара, да пече пържоли кебапчета и кюфтета .
11
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Веганите са пропадналинаркозависимигендари имодиратира е също такъв и дано си строши и двата крака за нова година
10
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"се наблюдава недостиг на витамина, който недостиг може да доведе до невропатия."Веганството по принцип е невропатия. Да не бъркат причината със следствието?
9
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Къв тоз веган януари?? Я постете 40 дни преди коледа както трябва!!
8
2
 
6
 
! Отговори
do 6 преди 4 години
Ами не е чак толкова странно. Веганската мода е от скоро и организмите вече са израстнали т.е. не се нуждаят от толкова много разнообразни вещества. Виж с бебетата на веганите е друга работа - затова и умират от веганските им диети.Също така приемат допълнителни медикаменти, в противен случай получават мозъчни увреждания и лягат на грижите на близките си роднини.Абее веганска работа, но и това ще отшуми.
7
1
 
3
 
! Отговори
нищо лично преди 4 години
Но райграс не ям,и туй-то!А който иска да е европеец!!!
6
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
много е интересно как живеят веганите като научно е доказано че на клетъчно ниво клетката се нуждае както от растителен белтък така и от животински за да е жива и да изгражда организма аз не съм веган а вегетарянец тоест не ям само месо и риба понеже се занимавам любителски с дъги бягания съм правил опити като консумирам само растителна храна преди бягане резултатите са плачевни просто нямам необходимата енергия но хапна ли две яица бягането е съвсем друго пълен съм с енергия
5
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Българското сирене е веган. Палмово масло и сол.
4
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 3. Веган от дете няма такива желания. Другото е навик от преди веган живота. И между другото Вкуса на месото всъщност е от термичната обработка, сол, кимион, червен и черен пипер и подобни подправки. Дори на такъв като тебе му се гади от натуралния вкус на месото.
3
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много ми е интересно, венагите, кат оотказващи се от всичко на животинска основа, за къф постоянно драпат да имало храна с вкус на сирене, месо, риба и причие??Нали сте вегани бе! Подобен вкус не би трябвало да ви е нужен. С вкус на люцерна или райграс не е ли за предпочитане от Вас? Или направо бъдете с вкус като мухите.
2
9
 
3
 
! Отговори
Доктор Кой преди 4 години
Витамин B12 се съдържа в продукти като говеждо месо, черен дроб, мляко, риба и яйца, като може да се приема и като добавка под формата на таблетки, пише БТАВсеки трябва да взема допълнително б12. Витамин б12 е ДОБАВЕН допълнително в животинските продукти. Витамин б12 го има само в мръсната вода. Така едно време човек ди го е добавял. В наши дни всеки трябва да си го набавя допълнително не само веганите.
1
4
 
8
 
! Отговори
филия с мас преди 4 години
1 съм аз.