Заболявания, които смятате за заразни, но не са

Не се предават при контакт
29 дек 2019 22:30, Илияна Николова
12
Заболявания, които смятате за заразни, но не са
Снимка: istock

Само защото дадено заболяване изглежда ужасно или стряскащо на външен вид, това не означава, че е заразно. Около много болести и заболявания съществува подобна стигма, заради което страдащите от тях изпитват затруднения във воденето на нормален социален начин на живот. 

Кои са заболяванията, които често биват погрешно възприемани като заразни, а не са?
 
Пневмония
 
Това, че някой кашля оглушително и много мъчително, не означава, че той е заразен. Пневмонията обикновено възниква като усложнение от вирусни респираторни инфекции (които са заразни), като тя не е заразна.
 
Псориазис
 
Псориазисът изглежда стряскащо, защото може да засегне обширни видими части от кожата. Те са лющещи се, зачервени или розово-бели в зависимост от стадия на заболяването в момента. Тези плаки по кожата могат да предизвикат нежелание за общуване у хората, които погрешно смятат, че това кожно заболяване може да ги зарази. То е изцяло автоимунно.
 
Ушни инфекции
 
Не можете да хванете инфекция в ушите просто така. Тя винаги е следствие от друг проблем, обикновено вирусен, засягащ горните дихателни пътища, който прераства в бактериален, предизвикващ възпаления в средното ухо и тъпанчето.
 
Лаймска болест
 
Лаймската болест се предава само и единствено чрез ухапване от кърлеж. Не може да се предаде по въздушно-капков, полов или друг близък контакт със заразен с това бактериално заболяване човек.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
1
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
псориазисът е смятан за "автоимунно заболяване",но аз малко се съмнявам да е точно така!..Нещо убягва на медиците при него....Преди години ,като не бяха наясно с дадено заболяване,медиците казваха:-"На нервна почва".Сега се "измодериха"-"Автоимунно е"..Може би някой ден ще разберем ИСТИНСКАТА причина /стига да е една,а не комплекс от причини/.Иначе,това заболяване е много древно..-Още фараоните преди 4-5000 години са страдали от него..
9
2
 
1
 
! Отговори
Зозо преди 4 години
Руските поддлоги са заразно, психично болни!!! Пример е Болен-кримския:)))))))))
8
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да се правиш на русофил и да си пратиш децата в САЩ.ЗАРАЗНО.
7
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най-тежката болест е да си гербав!Ще продадеш детето си от алчност!
6
7
 
5
 
! Отговори
Gregory House, M.D. преди 4 години
Русофилията е заразна, не се заблуждавайте!!!
5
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Здравната каса събра милиарди за една година които отидоха в чужбина.
4
3
 
2
 
! Отговори
Сервиз-US преди 4 години
Здравната каса е поправила на Паси тръбантчето. Правилно ли е?Кой плаща сега?
3
5
 
4
 
! Отговори
Здравната каса преди 4 години
Не плащаме на русофоби. На тях им плаща Сорос, но не ги осигурява. Другите българофоби и русофоби - според психическото им заболяване.
2
4
 
7
 
! Отговори
от предния преди 4 години
Лаймската болест, както всички други болести, предавани по кръвен път, също си е заразна. Все едно да напишете, че СПИН не е заразен.
1
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Алооооу, по-полека със самолечението, да не вземе някой да ви повярва и да даде фира. Само гъбичната пневмония не се предава от човек на човек, а вирусната и бактериалната са си баш заразни! Даже от мъртвец може да се зарази патоанатомът например, докато прави аутопсия.