Някои рискове за здравето от високофруктозния царевичен сироп

Увеличава се рискът от напълняване и затлъстяване
12
Някои рискове за здравето от високофруктозния царевичен сироп
Снимка: Istock

Чували ли сте за високофруктозния царевичен сироп? Със сигурност сте го срещали в описанието на съставките на редица храни и напитки. Той е широко използван от хранителната индустрия подсладител, който се произвежда от царевично нишесте.

Високофруктозният царевичен сироп е въглехидрат с високо съдържание на глюкоза и фруктоза. Смятаме, че е безобиден, но всъщност честата му консумация крие някои рискове за здравето, като:

Увеличава се рискът от мастни заболявания на черния дроб

Високият прием на фруктоза води до увеличаване на мазнините в черния дроб. Високофруктозният царевичен сироп се метаболизира по различен начин от другите видове въглехидрати.В дългосрочен план, това натрупване на чернодробна мастна тъкан може да доведе до сериозни здравословни проблеми, като мастна чернодробна болест и диабет тип 2.

Увеличава се рискът от напълняване и затлъстяване

Редица проучвания са доказали, че прекомерният прием на захар, включително и на високофруктозен царевичен сироп, увеличават риска от нежелано покачване на килограмите.

Фруктозата също е една от най-честите причини за натрупването на висцерални мазнини. Повече за тях може да прочетете тук. Не на последно място, високофруктозният царевичен сироп, увеличава средния прием на калории, а ние дори не се замисляме за това, консумирайки храни, в които се съдържа той.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
1
 
! Отговори
До 8 преди 4 години
Tъпaнаp, кенчетата са си от България и се произвеждат в Костинброд!
7
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
*** ГМО
6
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До До 3Пишеш каквото ти дойде наум, но аз помня, макар и смътно, най-обикновените вафли "Искър", струваха по 5 стотинки едната и наистина бяха чудесни.Вафлите "Боровец" си бяха много добри и през 90-те години, но към края на 90-те ги развалиха с някакъв отвратителен подсладител, не знам дали е високофруктозен сироп или нещо друго, но е отврат.
5
2
 
9
 
! Отговори
do 2 & 5 преди 4 години
Отдавна съм спрял да я купувам, както и другите им продукти, включително и т.нар сокове, които също са с глюкозо-фруктозен сироп. Всичките им продукти за Бг са с този гаден сироп. Преките им конкуренти пишат че слагат захар, ама вече не вярвам... Напълно съм съгласен, никой не ме е питал за традиционен вкус, правят си каквото си искат и няма кой да ги глоби, нито ще се намери кой да ги осъди.
4
1
 
13
 
! Отговори
До 3 преди 4 години
Едно време какви вафли имаше само, хапвах една и ми ставаше веднага, а сега ям по пет и ми се вдига само кръвната захар. Съсипаха я тая държава, ей!
3
4
 
5
 
! Отговори
До 2 преди 4 години
За нашия пазар, с глюкозо-фруктозен сироп е колата в PET опаковки, тази в алуминиеви кенчета е със захар. В щатите е обратното, но и там се продава кола с глюкоза-фруктозен сироп, както и в немалко "бели" държави. Пий си еко-московския квас и не се филмирас с конспирации.
2
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Преди време шоколадовите вафли "Боровец" бяха много вкусни.после започнаха да ги правят с някакъв друг подсладител и вече са много неприятни на вкус. Толкова неприятно сладки, че ти става лошо още преди да си изял цялата вафла. Развалиха продукта.
1
5
 
16
 
! Отговори
77 преди 4 години
Някои големи компании използват глюкозо-фруктозен сироп за производство на напитки, защото е в пъти по-евтин от използването на захар. Но това си го позволяват само в някои държави, като например Бг, а в други не смеят и да си го помислят. Който пътува в чужбина да направи сравнение като погледне съдържанието на най-продаваната безалкохолна напитка в света - какво съдържа в Германия и какво - в България. А уж по закон няма двоен стандарт...