Българи имат решение за единен формат на електронни здравни досиета

CURES Token е български проект, предлагащ решения в европейското здравеопазване
21 апр 2020 10:10, Екип на Dnes.bg
0
Българи имат решение за единен формат на електронни здравни досиета
Източник: Pixabay.com

Сегашната пандемия повдига въпроси за здравеопазването в Европа, което и преди се е сблъсквало със сериозни проблеми. Най-честите сред тях са растящ процент на застаряващо население, невъзможност за достъп до здравни услуги – дали заради цени, или локация, както и липса на единен европейски подход при създаване на медицински досиета. В множество страни от Европейския съюз се засилват призивите за очакващата се дигитална трансформация на здравния сектор.

Факт е, че досегашните системи за съхранение на здравни досиета са често с остаряла „инфраструктура“, което води до дълги опашки пред лекарските кабинети, понякога дублиращи се медицински тестове и процедури, както и за прекалено високи суми за здравни манипулации в чужбина.

В днешната борба с коронавируса SARS-CoV-2 и заболяването COVID-19, когато огромна част от света залага на ограничаването на социални контакти, за да забави разпространението с надеждата за откриване на лекарство или ваксина, дигиталните медицински досиета могат да изиграят ключва роля в спасяването на човешки животи заради по-лесния достъп до медицинска информация на специалисти от цял свят.

Докато бизнесът и институциите в Европейския съюз тепърва ще обсъждат варианти как такава обща система за обмен на медицински данни да бъде създадена, в България от няколко години съществува иновативен международен проект за здравеопазване – CURES Token. Той адресира част от проблемите на съвременното здравеопазване и предлага конкретни решения.

Идеята на платформата, която е в напреднал етап на разработване, е да дава по-лесен достъп до персонализирано лечение на пациенти от страните на ЕС. Компанията дава пример в областта на редките заболявания – настощият среден срок за диагностицирането им от 5-6 години може да бъде съкратен на 1 година, най-вече заради молекулярна диагностика и консултации от разстояние с европейски медицински специалисти.

Екипът на CURES Token се състои от млади специалисти, обединени от общата идея за по-добър достъп до здравопазване за възможно най-голям брой хора. Зад проекта застават медицински, правни и финансови специалисти с дългогодишен опит.

Двама от основателите на проекта – Стефан Кръстев и Васил Альошин, стоят и зад създаването на успешното мобилно приложение Vision, предназначено за над 300 милиона души по света, страдащи от цветна слепота. Предимство тук са получили и българите с далтонизъм и към днешна дата над 80 хиляди потребители от училища и административни структури ползват приложението.

CURES Token е и единственият български екип, който е поканен за съвместна работа от американския иноваторски гигант General Electric с цел подобряване ефективността на някои от процесите на компанията, както и опциите за интеграция.

Финансовият директор на компанията – Давид Бонев, споделя, че разчитат на fundraising кампании (набиране на средства), от които до сега са получили над 350 000 долара. Той вярва, че подобни иницитиви ще водят напредъка в медицината в следващите десетилетия.

Екипът зад платформата планира достъпът до електронни здравни досиета да бъде безплатен за всички участници в българското здравеопазване, като акцентът е и ще бъде върху крайния пациент. Надеждите им са скоро да успеят да направят тестове с реална интеграция в местното здравеопазване, за да покажат, че иновацията има смисъл с идеята за по-добра персонализирана медицинска грижа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари