4 признака на дефицит на витамин D

Болки в мускулите или мускулна слабост
22 апр 2020 20:32, Михаела Лазарова
2
4 признака на дефицит на витамин D
Снимка: Istock

Знаете ли, че около 80% от запасите от витамин D в тялото ни, дължим на редовното излагане на слънчева светлина, която подпомага неговия синтез, както и на консумацията на храни с високо съдържание на витамина.

Витамин D има редица ползи за здравето, сред които поддържане на костната структура, регулира нивата на калций в кръвта, подпомага усвояването на калций и фосфор. Около 50% от населението на Земята страда от дефицит на витамина.

Кое освен напълняването, може да ви подскаже да тествате нивата си на витамин D? Важно! Преди да предприемете лабораторни изследвания, консултирайте се с лекар.

Честа умора

Един от най-важните витамини за правилното функциониране на скелетните мускули е именно витамин D. Ето защо се смята, че дефицитът на витамина може да доведе до често усещане за умора. Според проучвания, тя може да се наблюдава и в резултат на мускулна слабост или остеомалация, заболяване, при което омекването на костите се причинява от недостиг на витамин D, споделят специалисти.

Болки в мускулите или мускулна слабост

Витамин D играе ключова роля в мускулната функция. Появата на болки в мускулите при деца и възрастни, също може да е свързана с ниските нива на витамин D, който играе защитна роля на нервните клетки.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още по темата: уморакалцийвитамин D
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
6
 
! Отговори
просто бизнес преди 4 години
Недостига на вит.Д е една от причините за рак. Спрете да пляскате по себе си ,като луди тези слънцепредпазващи лосиони ,слънчевите лъчи няма да ви убият,а ще ви дадат истински вит.Д. Случайте на рак на кожата в Южна Африка е много по-малък от тези в Англия.Много по-вероятно де хванете рак на кожата ,от химикалите в защитните лосиони.И на края-помислете защо всички,които като гущери се печахме по плажовете преди 30 години мажейки се само с кокосово масло,сме без кожен рак и по-здрави от младите
1
0
 
1
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 4 години
5 -ти признак:Липса на мастика.77968