Първи резултати – стволови клетки срещу коронавирус

Развитието на медицината показва важната роля на стволовите клетки във всички сфери на регенеративната медицина
Обновена: 8 май 2020 16:16 | 8 май 2020 16:12,
Първи резултати – стволови клетки срещу коронавирус
Вили Пеева, директор на тъканна банка Future Health

Потърсихме информация от европейския лидер в съхранението на стволови клетки Future Health. Директорът на най-голямата частна тъканна банка и в България - Вили Пеева, ни информира следното:

Радостни сме да съобщим за първия успешен случай на преодоляване на COVID-19 чрез инжектиране на стволови клетки (мезенхимни). Пациентката е 65-годишна жена в ICU, която на третия ден след въвеждането на мезенхимни стволови клетки от пъпната връв започна да ходи. Учени са приложили стволови клетки и при други 7 пациенти. Тези резултати ни дават надежда в борбата с това коварно заболяване. Макар и броят на направените изпитания да е незначителен, резултатите са впечатляващи.

Още по тази важна тема от английската Future Health коментират и в публикация в научното списание Aging and Disease (2020). Там се посочва, че мезенхимните стволови клетки са безопасен и ефективен подход за лечение на COVID-19. Най-малко 10 проекта са регистрирани в официалния международен регистър за клинични изпитвания, предполагащи използването на мезенхимни стволови клетки при пациенти с коронавирусна пневмония.

Седемте пациенти, които се възстановяват след  лечение на COVID-19 с мезенхимни стволови клетки са имали температура, задух, намалено насищане с кислород, пневмония. Официалните данни показват, че на пациентите са инжектирани мезенхимни стволови клетки в доза от 1 милион на kg телесно тегло. Почти всички прояви на болестта започват да намаляват след 2 до 4 дни. Не са наблюдавани странични ефекти от клетъчната терапия. Компютърната томография на гръдния кош показа значително намаляване на степента на пневмония. След 1-2 седмици тестът COVID-19 е отрицателен при всички пациенти.

От научния отдел на английската компания Future Health добавиха, че COVID-19 причинява цитокинова буря в организма, тоест вирусоактивираните имунни клетки отделят излишък от клетъчни хормони (цитокини), които имат вредно въздействие върху собствените си тъкани, насърчават подуване, фиброза (растеж на съединителната тъкан) и функционална недостатъчност.

Също така коментираха как влияят мезенхимните клетки на имунната система. Мезенхимните стволови клетки са мощно имуномодулиращо и противовъзпалително средство, те нормализират функцията на имунната система, променена от COVID-19. Противовъзпалителният ефект на мезенхимните стволови клетки е известен отдавна, затова те се използват успешно повече от 10 години при лечение на автоимунни заболявания (ревматоиден артрит, улцерозен колит, множествена склероза) и за инхибиране на отхвърляне на трансплантирани органи. Положителен ефект на мезенхимните стволови клетки се наблюдава дори в напреднала възраст.

Вили Пеева, директор на гиганта в клетъчното банкиране в българския бранш, посочва още, че международни институти по клетъчна терапия разработват програма за повишаване на антивирусната защита на организма, използвайки мезенхимни стволови клетки на пъпната връв и плацентата. Също така специалистите по клетъчна терапия са събрали достатъчен  опит в работата с мезенхималните стволови клетки, тяхното култивиране и криоконсервация, така че очакваме големи научни успехи в следващите месеци.

За финал нека да отбележим, че развитието на медицината показва важната роля на стволовите клетки във всички сфери на регенеративната медицина и се надяваме такава роля да бъде решаваща и за COVID-19. Това за пореден път показва, че съхранението на стволови клетки е важно решение за всички родители.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

Имиджова публикация

Още от