4 начина да стимулирате нивата на витамин D през зимата

Обмислете някои промени в начина на живот
6
4 начина да стимулирате нивата на витамин D през зимата
Снимка: Istock

Витамин D е изключително важен компонент за имунната система. Той участва активно в процесите ѝ. Клетките на имунната система се нуждаят от витамин D, за да изпълняват функциите правилно. Добрият имунитет е много важен точно в този момент, в който целият свят се бори с пандемия от коронавирус, а освен това се намираме и в есенно-зимния период, в който традиционно се сблъскваме с грипните инфекции.

През зимата денят е по-кратък. Греенето на слънцето е ограничено и имаме няколко часа, в които можем да позволим на кожата си да се докосне до неговите лъчи, за да синтезира витамин D. Това обаче не е никак лесно предвид факта, че сме облечени дебело според студения сезон. За да успее тялото ни да синтезира достатъчни количества витамин D е необходимо слънцето да бъде в по-обширен контакт с кожата ни, както е през лятото.

От друга страна, ограничителните мерки с цел намаляване разпространението на заразата от коронавирус по целия свят поставиха милиони хора в условия на ограничено излизане навън, работа от вкъщи, дистанционно обучение. Всичко това заедно с намаленото слънчево греене през зимата допринася за силното намаляване на нивата на витамин D в тялото, така необходими за добрия имунитет.

Какво можете да направите, за да повишите нивата на витамин D, когато навън се стъмва рано?

Хранителни добавки

Можете да се допитате до личния си лекар за това дали е подходящо да взимате хранителни добавки с витамин D според индивидуалните ви особености и нужди. Той ще ви посъветва дали да го направите и как точно да приемате добавката.

Обогатете диетата си

Въпреки че слънчевата светлина е основният източник, допринасящ за синтеза на витамин D в тялото, храната не трябва да се подценява. Някои храни са естествен източник на витамин D и през зимата е добре да се включват в менюто по-често. Такива храни са риба, яйца, мляко и млечни продукти, червени меса, черен дроб.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

Имиджова публикация

6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
4
 
7
 
! Отговори
ДГД преди 3 години
Гледайте редовно тиквата-слънце по фейса.
4
7
 
0
 
! Отговори
jewish преди 3 години
нацисти изперкали такива, ще хванете тен без евреите да ви помагат, ама друг път, няма да има кой да ви скрие чекатилския тенвие постигате не дори биологеми, каквито понякога евреите ви възлагат, вие постигате биоразпадколко лекарства трябва да изпие уруд като чекатилистката пред мен в момента за да се оправи, аз толкова аптеки не знам да я заредят, да не говорим, че такъв life support просто няма
3
1
 
8
 
! Отговори
За статията преди 3 години
Много приказки, без полза.За слънцето го знаем,трябва ли да се прехвърляме от една страница на друга, за да не прочетем нищо ново?
2
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До БауНа практика е невъзможно. За сметка на това 5000 единици на ден от добра компания излизат по 9 стотинки на ден. С такива статии, хората ще се подлъжат, че ядат здравословно и нивата им на витамин Д ще останат адски ниски. Това може да е опасно и дори да коства живота на някого. Моля, не пускайте подобни деизнформации.
1
1
 
4
 
! Отговори
Бау преди 3 години
D-то е много трудно да си го набави човек без добавки :(