Защо скачането на въже е полезно

Скачането на въже е особено важно за хора на средна
11 дек 2020 01:00, Михаела Лазарова
2
Защо скачането на въже е полезно
Снимка: Istock

Ако свързвате скачането на въже с тренировките на боксьорите и тенисистите или го смятате за детска игра, грешите. Скачането на въже е превъзходен начин да практикувате кардио. То подобрява баланса и е интензивен начин да ускорите пулса си за кратко време. Скачането на въже подобрява координацията, допринася за извайването на долната и горната част на тялото.

Скачането на въже не натоварва толкова силно ставите, както тичането, тъй като подскоците са леки и не са високи. Същевременно обаче при тази тренировка се изгарят голям брой калории за кратко време. Скачането ускорява топенето на мазнините около корема и талията, които се считат за най-опасни за здравето и повишаващи риска от диабет, сърдечносъдови заболявания, хормонални колебания.

Скачането на въже може да се практикува 3 до 5 пъти седмично средно по 12 до 20 минути в зависимост от индивидуалните особености и възможности. Психологът и уелнес треньор от Ню Йорк Джанин Дилейни смята, че това упражнение е особено важно и за хора над 40 години, особено жени, тъй като то подобрява костната плътност, намалявайки риска от остеопороза в тази възраст, пише healthdigest.com.

Скачането на въже е упражнение, което лесно може да се впише в ежедневието на всеки човек. Не изисква особена екипировка и може да се прави навсякъде, дори като сте на почивка или пътувате.

Скачането на въже е особено важно за хора на средна и над средната възраст, защото има редица предимства и в подобряването на мисловната дейност, в превенцията на болестта на Алцхаймер, стимулирайки доброто настроение и подобрявайки паметта и концентрацията.

Как да направите скачането на въже по-ефективно?

Има няколко вариации на това упражнение, с които можете да направите скачането на въже още по-ефективно за цялостно здраве.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
2
 
! Отговори
Ванко преди 3 години
Що пък да си намирам за едва нощ,след като си имам денонощна?!..