За какво е полезен карамфилът

Подправката е добър източник и на витамин К
12 дек 2020 13:50, Михаела Лазарова
3
За какво е полезен карамфилът
Снимка: Istock

Свързваме неговия интензивен аромат със зимата, Коледа, защото знаем, че прави любимите ни сладки още по-неустоими. Карамфилът – невероятна подправка, чийто аромат обичаме да избираме и под формата на свещи, етерични масла, за ухание на дома. С него приготвяме не само десерти, но е подходящ и за основни ястия, супи, приготвянето на чай. Има редица ползи за здравето, които споделяме в следващите редове.

Карамфилът е ароматен източник на бета-каротин, на който дължи своя наситен кафяв цвят. Този каротеноид е важен антиоксидант „провитамин А“, от съществено значение за здравето на очите.

В състава на карамфила се включват множество съединения, които са свързани с противовъзпалителни свойства.

Евгенолът е най-важното от тези съединения. За него е доказано, че намалява възпалителния отговор в организма, намалявайки риска от заболявания като артрит, но също така намалява и неразположенията свързани с него.

Друго важно за евгенола, което трябва да се спомене, е че той също е мощен антиоксидант. Карамфилът е богат на антиоксиданти, които помагат на организма да се бори с вредното влияние на свободните радикали, които увреждат клетките и могат да доведат до развитието на различни заболявания. Консумацията на подправката намалява значително тяхното действие, като така се намалява и рискът от сърдечни заболявания, диабет и някои видове рак.

Още една причина да го добавяте по-често към менюто си е, че карамфилът спомага за подобряване на чернодробната функция. Някои проучвания показват, че благодарение отново на евгенола, се намалява рискът от чернодробна цироза и мастна чернодробна болест, но също така подобрява и общата чернодробна функция.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много е добър. Почти винаги си слагам едно парченце в чая.Но ако се прекалява прави зъбите чувствителни.Същото е и с джинджифила.
2
0
 
2
 
! Отговори
пепи преди 3 години
За търговците на карамфил е перфектен.
1
0
 
8
 
! Отговори
полезно преди 3 години
На един литър ракия стръкче карамфил пиете сутрин, обед и вечер по 200 мл.