5 неща, които се случват, ако използвате много дезинфектант

Кожата може да стане суха и ранима
2
5 неща, които се случват, ако използвате много дезинфектант
Снимка: Istock

Ползването на дезинфектант се превърна в ежедневна рутина за хората по цял свят. Това е един от най-често използваните продукти от началото на 2020 година след избухването на глобалната пандемия от коронавирус. Някои хора използват дезинфектант дори по-често от сапун и топла вода за измиване на ръцете.

Защо обаче е важно да не забравяме, че употребата на дезинфектант не е заместител на миенето на ръце с вода и сапун, както съветват от Световната здравна организация, Центровете за контрол и превенция на заболяванията по цял свят и Американската и Европейската администрация по храните и лекарствата?

Какво се случва в тялото, ако използвате много дезинфектант всеки ден?

Ще убиете лоши, но и добри микроби

По кожата ни, както и в цялото ни тяло, живеят милиарди бактерии и микроби. Някои от тях са болестотворни, но други са ни жизненонеобходими, защото благодарение на тях организмът ни функционира правилно. Дезинфектантите за ръце убиват както лошите, така и добрите бактерии, което поставя в риск здравето на кожата и целия ни организъм. Ето защо е по-добре да миете ръцете си с вода и сапун винаги, когато това е възможно и да използвате дезинфектант само в краен случай.

Ще лишите тялото си от ползите от водата и сапуна

Дезинфектантът не може да замени стандартната хигиена на измиване с вода и сапун. Тя е най-сигурният начин да се предпазите от инфекции и бактерии, като същевременно не уврежда флората на кожата. Използвайте нормален сапун за измиване. Честата употреба на антибактериален сапун също може да има потенциално вредни ефекти върху нормалната кожна флора.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари