11 важни източници на растителни протеини

Хапвайте киноа
12 фев 2021 07:30, Михаела Лазарова
5
11 важни източници на растителни протеини
Снимка: Istock

Източниците на протеини не се свеждат само до месото, млечните продукти, рибата и морските дарове. Сред растителните храни има немалко източници на протеини, които не са за подценяване и които заслужават наистина специално място на трапезата не само за вегетарианците и веганите, но и за всички останали, които искат хранителният им режим да е максимално здравословен.

Пълноценният прием на протеини е съществен за всички функции и процеси в организма. Ако диетата ви е бедна на протеини, тялото ви няма да получава достатъчно аминокиселини, от които се нуждае, за да функционира нормално.

Кои са най-добрите растителни източници на протеини можете да видите в следващите редове.

Едамаме

Едамамето е соево зърно, което е все още ненапълно зряло и се намира в шушулката си. То съдържа всичките незаменими аминокиселини. Отличен източник е и на фибри, желязо, калций, цинк и витамини от групата В. Можете да си го приготвите на пара или сварено. Вкусът му е превъзходен.

Грах

Грахът като член на семейство Бобови също е много богат на растителни протеини. Заслужава внимание и заради наличието на фибри, магнезий, флавоноиди, каротиноиди, фенолни съединения, които потискат възпаленията и се борят със стареенето.

Киноа

В една чаша киноа се съдържат средно около 4 грама протеини. Можете да използвате киноа като допълнение към салати, ястия с меса и зеленчуци, към печива и десерти.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още по темата: грахпротеиникиноа
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
печено свинско джуланче що няма, то прасенцето с растителна храна се отглежда т.е.
4
2
 
2
 
! Отговори
IT-спец преди 3 години
киноата много я обичам, става много яко като е сварена и после само за 2 минути я слойиш в дълбок тиган където първо е загрято домати минато през блендера с чесън, също с кисело мляко чесън и спанак (спанака леко попарен за около 30 секунди), както и със сушени домати скариди и зехтин с чесън ммм вече изгладнях....
3
1
 
3
 
! Отговори
Джендървегания преди 3 години
Пак хранилка за ***.
2
2
 
3
 
! Отговори
х преди 3 години
Заради фитиновата киселина и други анти хранителни вещества, ще усвоите протеина на куково лято. Само животинския протеин е усвоим за човека.
1
1
 
4
 
! Отговори
+- преди 3 години
леща ,боб,грах,овсяни ядки,киноа..консумирам ...но трябва да наблегна и на червени картофи,фъстъци и бадеми ....другите неща не ги зная.