Как ни се отразява работата от вкъщи?

Не всеки разполага и с удобна и ергономична офис мебелировка вкъщи
14 фев 2021 21:15, Михаела Лазарова
19
Как ни се отразява работата от вкъщи?
Снимка: Istock

През изминалата година милиони хора останаха да работят от вкъщи заради пандемията. Начинът на живот се промени изцяло, като в много случаи това не носи ползи за здравето. Лежането на дивана се увеличи, което предполага по-малко движение и крие риск от напълняване и поява на редица здравословни проблеми. Не всеки разполага и с удобна и ергономична офис мебелировка вкъщи, за да може да работи в подобаваща и щадяща стойката поза.

Ето защо, колкото и позитиви да има работата от вкъщи, тя може и да навреди в дългосрочен план. Ако работите седнали или легнали на дивана с лаптоп в скута, това със сигурност не е най-добрата поза за работа. Някои предпочитат да работят седнали на стола пред кухненската маса за хранене, които далеч не са предназначени за седене в продължение на часове. Подкрепата на гърба и скелета, която дават офис столовете, е незаменима. Нивото на бюрото също трябва да е добре съобразено с нуждите на тялото по време на дълго седене, каквото предполага 8-часовият работен ден, макар и от вкъщи.

Дори най-малките промени във височината на бюрото и стола, на който седите, могат да окажат вредно влияние върху гръбнака, ставите, костите, органите, пише vice.com. Важни са също и размерът на монитора, както и най-вече отстоянието му от очите ви. Ако вкъщи не разполагате с достатъчно място и се налага да гледате монитора си отблизо, това със сигурност вреди на очите и зрението.

Срещите с колеги през приложения и уеб камери са забавни от една страна, могат да са и наистина ползотворни, но от друга навеждането към камерата и търсенето на удобна поза по време на разговор може да причини изкривявания във врата, напрежение, главоболие, болки в очните ябълки.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още по темата: кариераработапандемия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За кого е писана тази статия?За работещите с видеодисплей в България ли?Работещите с видеодисплей имат годишни,месечни и още не знам какви си инструкции за безопасност, минали са N пъти тази тема.Излиза ,че е за онези които не бъркат в контакта на офиса защото има там има шеф,а в къщи няма шеф значи може спокойно да бъркат в контакта - Има ли такива?
9
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Работя от "вкъщи" от поне 5 години и си е супер.
8
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Работата от вкъщи е работа в оазис. Разбира се, че социалният контакт не се губи. Той просто не е така пазарски шумен и не така досадно по осем часа всеки ден. Е, няма пред кого да правиш ревю на накитено облекло последен вик на модата, но най-плачевно се пречупва бг-ят табиет да се повидим тайно с някое другарче на тайно място, далеч от офиса. Зер колата за какво е. И почва изнервянето вкъщи до финална непоносимост. Планира се развод естествено, а и крайно ереме му е било май. Привет, корона!
7
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 11. Тренирайте и спазвайте добра диета, тогава.2. За съжаление, такива неща трябва да са недопустими. Прекалената "свободия" на тийнейджрътрите създава социални индвалиди. За справка - виж топ 50 на Spotify и какви са масово хората под 35. Това ли искаш за детето си?
6
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Концентрацията я няма."Това е личностен проблем, така че не засяга всички. Дисциплина ти липсва. Работи над това трябва."Да не говорим за десоциализацията ( няма колеги ,лаф на живо , закачки)"- Ти си на работа, за да работиш, не да си лафиш. Такива като теб, са срам за една компания!"Няма обяд навън , кафе ,разходка на въздух."- У вас си си. Има онлайн поръчки на храна от 2009-а поне. А ако ти се разхожда, да беше станал горски!!!!
5
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До РамонГовори за себе си.
4
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Някои предпочитат да работят седнали на стола пред кухненската маса за хранене, които далеч не са предназначени за седене в продължение на часове."Не всички си купуваме физанйнерка мебилировка със сторго регламентирана цел ... Някой предпочитат и ъют в дома.
3
16
 
11
 
! Отговори
Рамон преди 3 години
Това работата от вкъщи ( с известни изключения) е нещо като нищо. Особено съчетана с обучението на децата от вкъщи. Да си вършиш задачите ли , да помагаш на детето ли ,да готвиш ли ,переш , пазаруваш...?! Искаш да си полезен навсякъде и на финала е за сметка на работата разбира се. Концентрацията я няма. Да не говорим за десоциализацията ( няма колеги ,лаф на живо , закачки) . Няма обяд навън , кафе ,разходка на въздух. Ставаш една сянка по пижама ,апатичен ,вял ,дебел и атрофирал?!?
2
0
 
3
 
! Отговори
Вейхайвей преди 3 години
До АнонименА ако му отнемат възможността да работи?
1
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Баш си е удобна и ергономична мебелировката - излягаш се с лаптопа, завиваш се и си работиш. Кво му е неергономичното? А пък работата пак е свършена. Всичко е точно.