Българска ваксина срещу вируса - с два прототипа

Проф. Петрова: Нямам странични ефекти от "АстраЗенека"
29
Българска ваксина срещу вируса - с два прототипа
Снимка: БГНЕС

Българска ваксина срещу Covid-19 се разработва в Департамента по имунология (с ръководител проф. Андрей Чорбанов) към Института по микробиология при БАН.

Първият прототип е готов от зимата на миналата година. В момента ваксината се тества на лабораторни животни за имуногенност, безопасност и ефективност, обясни пред Радио София проф. Пенка Петрова – ръководител на Института по микробиология към БАН.

В начален етап е разработването на втори прототип.

"Когато успеем да докажем всички качества на ваксината, ще се опитаме да ангажираме голяма фармацевтична фирма за провеждането и на клинични изпитвания при фаза 1, 2 и 3 при хора", допълни проф. Петрова.

И двете разработки са на различен принцип в сравнение с познатите препарати, които вече са разрешени за приложение. Ако българска ваксина стане успешна, тя ще може да се използва и срещу възникващи варианти на коронавируса. Ще бъдат стабилни и при 4 градуса. Ще бъде направен опит за създаване и под формата на спрей.

Доста некоординирани бяха действията на европейските институции по отношение на ваксината на AstraZeneca, коментира още проф. Петрова.

"Аз се ваксинирах и нямам странични ефекти. Такива се забелязаха при млади жени с наднормено тегло, пушачи и приемащи противозачатъчни средства. Много малка група хора могат да се притесняват", коментира тя.

Според личните впечатления на микробиолога тази ваксина се приема добре от по-възрастните хора.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
3
 
0
 
! Отговори
do 123 преди 3 години
То ти поне много ще си мераклия да се ваксинираш с БГ ваксина : ) Аз не смятам да се ваксинирам срещу грип с какъвто и да е препарат, но ако трябваше, никога не бих избрал китайска, българска, руска, виетнамска, танзанийска и етн ваксини. Естествено, че бих се доверил на световните лидери в това отношение.
18
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен 123 преди 3 години
Абе то хубаво Българска ваксина... Ама Хамерика, и Западна Европа няма да позволят да се прилага, щот видиш ли парите трябва да са за тях големите компании... А този вирус, е просто един експеримент с нас човечеството... Събират се преди години лидерите на държавите в Давос. И решават в края на 2019г. Пускаме вируса. И който оживее, оживее.
17
1
 
2
 
! Отговори
Гладна Журналистка преди 3 години
Не издържам вече!Искам да ми забият ваксина най-после!Не ме интересува каква. Щото е шик
16
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Другите ваксини много бързо ги пуснаха на пазара и нещо ме съмнява че ги тестват върху мераклиите. Българските ваксини напредват по-бавно и ми вдъхват увереност че са по-читави. Аз ще изчакам и ще се ваксинирам с БГ ваксина.
15
0
 
28
 
! Отговори
У преди 3 години
Преди време ми попаднаха едни захранващи платки и ги взех заради радиаторите. Обаче още съм в карантина и ги разгледах, възстанових една и я тествах. Сега ще оправя и другите и пращам китайските захранвания в гаража. Значи такива здрави и модерни неща сме правили, направо са били на западното ниво, даже и сега след 30г, е по-добро от китайското. Не знам защо ги разглобиха тези предприятия, айде някой не ставаха, ама имаше модерни. Тези завалиите дано да им дадат някой лев, само с акъл не става
14
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не лъжете,гръцкият студент който следваше медицина в България ,тук се ваксинира с ,,Астра Зенека" ,не е пушил ,но получи тромбози на кръвта от които почина !
13
4
 
9
 
! Отговори
Наблюдател преди 3 години
С нашата ваксина бих рискувал, дори да не е изпитана по медицинските стандарти. *** на Пфайзер, Модерна и АстраЗенека са за техните фенове, но да знаят, че и те не са изпитани по медицинските стандарти.
12
3
 
9
 
! Отговори
Г преди 3 години
Със сигурност доц. Чорбанов, който твърди че естественинят имунитет е по-добър и който постъпи в болница заради Ковид (смятайките че преди това го е бил прекарал БЕЗ да си прави тест) би сътворил изключително добър продукт на науката. Да пази господ от такива специалисти, които пред телевизионния екран неглижираха сериозността на този вирус и последствията от него. А сега стана и политик. Да наистина, ИМА ТАКЪВ НАРОД.
11
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Че тя тая описа 90% от жените - дебели, пушачки и криви .... то други няма бе госпожо доктор. Хахахах
10
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
къде се слага българската ваксина ?
9
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Шамана Ти прототип знаеш ли какво е? Когато си научиш урока тогава можеш да пишеш пак!
8
17
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Четирима яки мъже да хванат Бойко и да го ваксинират с българската ваксина. После го пуснете-нема и да го съдим...
7
19
 
6
 
! Отговори
шамана преди 3 години
тая професорка прави ,,ваксина,, , ама се инжектира с друга /астра тромбозеника /що не се инжектира с нейното творение ???
6
3
 
18
 
! Отговори
До Патриот преди 3 години
Тя ще е актуална, защото защитава от всички нови щамове
5
11
 
11
 
! Отговори
Доц Мангъров преди 3 години
Кой тапет ще иде да я тества че да мине клиничните изпитания преди да бъде одобрена
4
22
 
8
 
! Отговори
Патриот преди 3 години
Аха да я пуснат за употреба и ковида ще е вече в историята! Хубава работа, ама наша, българска....
3
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да бъде!
2
10
 
39
 
! Отговори
24001 преди 3 години
Поздравления! Нашата школа в този раздел на науката е с много здрави традиции и не е изненада, че и този път те се справят с майсторство. Вярвах, че ще успеят още от първите съобщения, че работят по създаване на ваксина срещу този вирус. Поздравления!
1
12
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най-добри са българските ваксини, западните ваксини са пълни със странични ефекти.