Започва изготвяне на план за превенция на онкологичните заболявания

Необходими са работещи скринингови програми
23 юни 2021 09:07, Петя Славова
6

Започва работа по изготвянето на Национален антираков план. Целта – максимално ранна диагностика и превенция на онкологичните заболявания у нас, предаде Bulgaria ON AIR.

В работната група участват представители от експертни медицински съвети към министъра на здравеопазването, водещи специалисти в сферата на онкологичните и хематологични заболявания, представители на пациентски организации и на фармацевтичната индустрия.

Една от основните цели е внедряването на ефективни и добре работещи скринингови програми, в които да са включени медицинските специалисти и от извънболничната медицинска помощ.

Националният антираков план ще е съобразен с Eвропейския план за борба с рака.

За създаването на подобен план у нас се говори от години, като различни пациентски организации многократно са обръщали внимание на огромното значение на подобна програма.

Скептични обаче има и този път.

Темата коментирахме в предаването "Директно" с Евгения Александрова, председател на Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания и Деян Денев, изпълнителен директор на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични компании в България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
ветеринар преди 2 години
храна,телефони,тютюнопушене,автомобили,алкохолизъм,стрес ,преумора- това е борбата с рака
4
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В България онкоболните са пуснати сами да се борят, това е истината. Стандартните химиотерапия, лъчетерапия и на никой не му пука. Пълен хаос. Телка намалява процентите на всяко следващо явяване, дори е чудно, че първия път те слагат след една година да ходиш на телк, после две и на три и ако си оцелял до това време според комисията си се излекувал, пълна смешка. Всичко изрязано и го няма в тялото ти, но щом си останал жив 5-6 години за тях вече не си за телк. Подиграват се с хората.
3
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Махате лимита на направленията и лекарите ще могат да ни пращат на изследвания, а не пр. да се плаща по 300-600лв за скенер. Не всеки може да си го позволи.
2
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След дъжд качулка
1
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вълнува ме един въпрос, колко точно онкоболни УБИХТЕ миналата и тази година с измислените ви локдауни и страшният коронавирус? Колко онкоболни не можаха да проведат адекватно лечението или профилактичните си прегледи? И ще ми говорите за програми за превенция...нагледци!