Технологията BiTE® - важно оръжие в борбата срещу рака

Научете повече за водещата иновация в имуноонкологията
Обновена: 16 авг 2021 11:54 | 13 юли 2021 09:14, Александър Попов
Технологията BiTE® - важно оръжие в борбата срещу рака
Снимка: Амджен

Молекулите BiTE® (биспецифичен активатор привличащ Т-клетки) са важно оръжие в борбата срещу рака. Подобно на други иновативни имунни терапии, технологията BiTE® използва активността на собствената имунна система на тялото за елиминиране на туморните клетки.

Нови "очила" за Т-клетките

Т-клетките, известни още като Т-лимфоцити, са част от нашата имунна система и са способни по естествен път да разпознават и унищожават раковите клетки. Туморите обаче развиват различни механизми, за да избегнат елиминирането от имунната система и особено ефективно предотвратяват своето откриване. Молекулите BiTE®, разработени от Amgen, са предназначени да противодействат на тези механизми.

Още по темата
Биспецифичните молекули свързват раковите клетки с Т-клетките. Това позволява на Т-клетките да атакуват тумора директно и точно, а злокачествените клетки се елиминират, без да причиняват сериозно увреждане на здравата тъкан.

Друго предимство е, че елиминирането на раковите клетки се извършва независимо от активността на естествената имунна система: молекулите BiTE® не се свързват с протеините, които обикновено активират разрушаването, така наречените MHC комплекси. Те може да са били променени от тумора и тяхната функция може да бъде нарушена. По този начин учените гарантират, че молекулите BiTE® остават ефективни, дори ако туморът вече е променил имунната система в своя полза.

BiTE® молекулите сами по себе си не унищожават раковите клетки, те просто служат като мост между туморните и имунните клетки. Това е причината, поради която технологията BiTE® се счита за прицелна имуноонкологична стратегия.

BiTE® молекулите могат да бъдат модифицирани

Всеки човек има антитела срещу различни чужди или ендогенни структури. В биомедицината тези структури често служат като шаблон за разработването на нови лекарства. В процеса на производство на изкуствени молекули BiTE® части от две естествени антитела са свързани помежду си. Това позволява едновременното и специфично свързване на конструкцията с две различни клетки. Оттам произлиза терминът „биспецифичен“ и се използва като част от името на молекулите BiTE® (Bispecific T-Cell Engager). Докато едното рамо се свързва с протеин на повърхността на Т-клетките, наречен Т-клетъчен рецептор, второто рамо се свързва със специфичен туморен протеин, наречен туморен антиген. Поради тази дихотомия свързващото се с тумора рамо на BiTE® молекулата може да бъде адаптирано по желание и съответната молекула може да бъде насочена срещу различни ракови клетки. Важно е туморните клетки да произвеждат избрания антиген в големи количества. В този случай антигенът се намира на повърхността на туморните стволови клетки и ракът може да се атакува в неговото начало.

За начина на действие и бъдещето на технологията BiTE® четете тук

Създадено със съдействието на Амджен

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още по темата: AmGenАмджен
Още от
Спонсорирано съдържание