8 храни, които са много богати на протеини

Хапвайте киноа
4
8 храни, които са много богати на протеини
Снимка: Istock

Протеините са основна градивна единица в нашите тела. Всяка клетка съдържа протеин. Протеините (белтъчини) се разграждат до аминокиселини, които пък изграждат тъканите, мускулите, кожата, съединителната тъкан, присъстващи във всички органи в тялото. Протеините са нужни за абсолютно всеки процес в организма. Без присъствието на достатъчно протеини в диетата организмът започва да страда с времето, което е предпоставка за редица здравословни проблеми, дисфункции, водещи до сериозни състояния, включително сърдечносъдови, неврологични, белодробни, храносмилателни проблеми.

Протеините са важни и трябва да присъстват в храненето независимо на каква възраст сте. Някои хора предпочитат да се хранят само с растителни протеини. Важно е да се отбележи, че в растителните източници на протеини не се съдържат всички незаменими аминокиселини, от които тялото се нуждае. Те се съдържат в животинските продукти, които също трябва да присъстват в разумни граници в менюто.

Кои са храните с най-високо съдържание на протеини?

Месо

Животинските протеини са основата на живота. Те са източници на всички аминокиселини, които организмът не може да синтезира сам. Протеините от месото и животинските продукти се усвояват по-лесно и качествено от растителните. Те са източник на ценните омега-3 мастни киселини, желязо, цинк, витамин D и витамини от група В, без които усвояването на аминокиселините е по-трудно, пише realsimple.com.

Бобови растения

Бобовите култури са един от най-добрите източници на растителни протеини. Сред тях са нахут, леща, боб, зелен фасул, грах. Те съдържат множество фибри, минерали, витамини. Само една чаша варен боб съдържа около 20 грама протеин. 

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
0
 
! Отговори
Щерю преди 2 години
Гениалният извод е - Само храната ще спаси човечеството от гладна смърт...
2
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе вие за ептен бодали ли ни вземате?!
1
3
 
4
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Бяло сладко