СЗО: Пушачите по света намаляват

През 2020 г. около 1,30 млрд. души в света са употребявали тютюн
16 ное 2021 13:55, Ния Христова
31
СЗО: Пушачите по света намаляват
Снимка: Pixabay
През последните години броят на пушачите в света постоянно намалява, съобщи Световната здравна организация (СЗО), предаде БГНЕС. ОТ организацията призоваха страните да засилят още повече мерките за контрол, за да се справят със смъртоносната зависимост към тютюна.
 
Нов доглад на СЗО посочва, че през 2020 г. около 1,30 млрд. души в света са употребявали тютюн, което е по-малко от 1,32 млрд. души две години по-рано.
 
Според доклада очакванията са, че до 2025 г. този брой ще намалее до 1,27 милиарда.
 
Докладът показва, че докато през 2000 г. почти една трета от световното население на възраст над 15 години е употребявало тютюневи изделия, през 2025 г. се очаква това да прави само около една пета от него.
 
"Много окуражаващо е, че всяка година все по-малко хора употребяват тютюн", заяви в изявление шефът на СЗО Тедрос Адханом Гебрейесус.
 
И добави още, че "все още имаме да извървим дълъг път, а тютюневите компании ще продължат да използват всички налични трикове, за да защитят гигантските печалби, които получават от продажбата на смъртоносните си стоки".
 
По данни на СЗО употребата на тютюн убива повече от 8 милиона души всяка година, от тях 1,2 милиона са непушачи, изложени на пасивно пушене.
 
В доклада се предупреждава, че годишният брой на смъртните случаи ще продължи да се покачва за известно време, дори когато употребата на тютюн намалее, "защото тютюнът убива бавно своите потребители и хората, изложени на неговите емисии".
 
Докладът приветства факта, че 60 държави вече са на път да намалят употребата на тютюн с 30% в периода 2010-2025 г.
 
СЗО изчисли, че инвестирането само на 1,68 долара на глава от населението всяка година в интервенции за отказване от тютюнопушене, като например предоставяне на съвети чрез текстови съобщения, може да помогне на 152 милиона потребители на тютюн да се откажат успешно от тютюнопушенето до 2030 г.
 
Данните от доклада не включват употребата на електронни цигари. В него се подчертава, че през миналата година 36,7% от всички мъже и 7,8% от жените в света все още са използвали тютюневи изделия. 38 милиона тийнейджъри на възраст между 13 и 15 години също са го правили.
 
Докладът сочи още, че Европа е регионът в света, в който най-много жени употребяват тютюневи изделия - цели 18%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Веселинъ 7112136860За сведение родът Вокил няма настоящ потомък, според Уикипедия. От някоя друга династия си се пръкнал най-вероятно.
25
3
 
2
 
! Отговори
do 12 преди 2 години
Какво точно не си чувал? Акцизите на цигарите се вдигат постоянно, та дано народонаселението се присети, че пушенето е смърт. СЗО постоянно вдигат патардия, че цигарите съкращават живота средно с 9 години (а за заклетите пушачи - средно с 13 години). Тютюнопушенето е едно от най-изследваните от медицинска гледна точка занимания и буквално заниманието с най-много натрупани ретроспективни данни по отношение на вреди. Трябва да си живял под камък, та да не си наясно какво си причиняваш с пушене...
24
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В 2021г. само еднокнижниците пушат.
23
4
 
1
 
! Отговори
пецата преди 2 години
Наричаха го като някакъв ефект или парадокс,това е когато няма статистически данни и виждаш живите съответно умрелите няма как да видиш а те са 1000 пъти повече,създава се мнение че цигарите са полезни, същото е с бизнеса , виждат се само тези които са успели ама не виждаш неуспелите а те са хиляди в повече, създава ти се впечатление че ако започнеш бизнес и ти ще се наредиш до успелите,с много неща е така защото не виждаме неуспешните те по правило не се показват и не се хваля
22
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Никотина предпазва от ковид
21
1
 
11
 
! Отговори
Дедо преди 2 години
Те щото всички пушачи са на отчет в СЗО . В СЗО знаят ли аз пуша , или не пуша !? Тия са *** и досадни чукове !
20
2
 
5
 
! Отговори
България... преди 2 години
И какво, дайте да спрем да пушим, че да живеем по 5г. повече с пенсия в българия... аз ще се въздържа!
19
3
 
9
 
! Отговори
Георги преди 2 години
Баба ми е на 81 г. ама опъва здраво цигарето, по една кутия на ден си я омотава.
18
1
 
5
 
! Отговори
Как ги изчисляват? преди 2 години
Съгласявам се, пушенето увеличава риска от инфаркт и инсулт. Сега вие ще се съгласите, че и някои непушачи страдат от това. За по-ясно нека разграничим инфарктите на пуш и непуш инфаркти. Сега, аз съм пушач. Ако утре умра от инфаркт, как ще знаете кой от двата ме е уморил? Пуш или непуш?
17
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е 3 пакета на ден е прекалено, това вече не е кеф а болестно състояние.
16
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сестра ми какво преживява с нейния син не е истина просто, от тия цигари! Тя също е пушачка от мноооого години, синът й също ги научи в 8-ми клас. На 15 г. пушеше до 2 кутии цигари на ден, тя все му се караше, че пуши повече от нея, дето е стар пушач, ще му стане нещо, да намали, ама все едно на стената говореше. Сега още по-зле, синът й по 3 кутии на ден, а няма още 25 г.
15
2
 
10
 
! Отговори
Dedo преди 2 години
Всички, които познавам и прекараха вируса в болница, са непушачи. Не знам един пушач да е бил в болница в вируз.
14
2
 
8
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 2 години
Световната еврейска мафия за търговия с органи Ви заповядва да не пушите и пиете,защото органите Ви няма да са годни за кекавите евреи с пари,които днес са окупирали Родината Ви и копнеят да *** от Ковид,катастрофи...
13
7
 
5
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 2 години
Почти на петдесет съм. Пуша между 60 и 80 цигари без филтър на ден.Пия по един литър алкохол на ден(винаги разреждан с минерална вода) Радвам се на мъжка потентност и добро здраве. Проблем имам само с очите и зъбите. Чист етнически българин съм и наследник на Вокил по Майчина линия. Написах последното,защото наблюденията ми показват,че децата със смесена кръв израстват кекави и без сила да npъдnaт. Расите трябва да останат чисти и без смесване,защото имунитетът се губи.Не бъдете евреи!
12
1
 
6
 
! Отговори
Нещо не е наред преди 2 години
Значи от началото на пандемията с короната са умрели 5.5 милиона души за около две години. А от тютюнопушене годишно умират 8 милиона човека. И явно тая цифра не е проблем, понеже не съм чул извънреден брифинг за спиране на цигарите...
11
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 10- Пуша на балкона, като съм навън гледам да не преча на хората които не харесват дим, а лично и аз като пушач не обичам засичани места.Просто си ме кефи да пуша, мисля че 6,7 цигари на ден не е много.
10
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Моят дядо пушеше до 81-годишната ти си възраст. Бил е на 19г., когато ги е започнал. Реши да ги спре, след като започна да кашля като откачен, и наистина ги спря. Почина на 88 г. от старост.
9
8
 
8
 
! Отговори
факти преди 2 години
До до 4Не им харесва истината, но цигарите са си точно наркотик, че и по-лошо - осмърдяват се и пречат на околните ... айде сега пак ще почне една караница, колко са велики пушачите, че вкарват нам колко си милиарда в бюджета и че без тях ще фалираме ...и прочие глупости
8
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
просто ги заменят с други упойващи билки и вещества
7
4
 
15
 
! Отговори
ДДРОнег преди 2 години
Цигарите са отмъщението на индианците към белия човек :)