5 храни, които са много богати на витамин С и цинк

Хапвайте боб
18 ное 2021 03:00, Михаела Лазарова
1
5 храни, които са много богати на витамин С и цинк
Снимка: Istock

Витамин С и цинк са два мощни елемента с антиоксидантни свойства, които в комбинация са изключително важни за функциите на имунната система. Неслучайно личният ви лекар би ви посъветвал да наблегнете на витамин С и цинк, ако имате симптоми на настинка или вирусна инфекция. Тези два антиоксиданта са от голямо значение за имунната система и преди да се разболеете. С тяхна помощ процесите на имунната система протичат правилно и оптимално, което повишава имунните ви защити.

Витамин С е антиоксидант, който подпомага бързото заздравяване на раните и нараняванията в тъканите. Той допринася за работата на имунната система. Изключително важен е за вегетарианците и веганите, които спазват растителна диета, тъй като витамин С увеличава усвояването на желязото от растителни източници, според livestrong.com.

Цинкът е минерал с незаменими ползи за имунната система. Имунната система се нуждае от цинк, за да произвежда протеини, клетки на ДНК, за да ускорява процесите на заздравяване на тъканите.

Кои са храните, които съдържат едновременно витамин С и цинк?

Боб

Бобът е източник на растителни протеини и сложни въглехидрати. Но той е и много богат едновременно на витамин С и цинк. С богато съдържание на фибри е, което го прави много ценен за храносмилателната система, тъй като фибрите в него подхранват полезните бактерии в червата. А тези бактерии до голяма степен оказват пряко влияние и върху имунната система. В една чаша сварен боб се съдържат около 19% от витамин С и 14% от цинка нужни на организма за деня. С

Едамаме

Едамаме или зърна от соя са също много добър източник едновременно на витамин С и цинк. Според Livestrong.com, една чаша варено едамаме доставя около 11% витамин С и 19% цинк от количествата за деня.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още по темата: бобвитамин Сцинк
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари