Къде грешите с консумацията на хляб?

Избирате хляб с добавена захар
Обновена: 28 дек 2021 22:38 | 28 дек 2021 22:05, Михаела Лазарова
15
Къде грешите с консумацията на хляб?
Снимка: Istock

Хлябът е неизменна част от храненето в почти всички култури. Той присъства на трапезата и е високо ценен. Вкусен, пухкав, може да се консумира по всякакви начини и е прекрасен придружител на всяка хапка без значение сладка или солена.

Хлябът обаче е сочен за един от най-големите виновници за наднорменото тегло. Той е и най-често изключваният продукт от храненето. Вярно е, че изключването на хляба намалява общия калориен прием, но също така е вярно, че не само хлябът е единственият виновник за проблемите с теглото.

Въглехидратите, чийто представител е и хлябът, са демонизирани и заклеймявани като главни причинители на затлъстяване, повишен риск от диабет, висок индекс на телесна маса. Въглехидратите обаче са и незаменим макронутриент, основна група хранителни вещества, без които тялото ни не може да функционира правилно. Би могло, но в дългосрочен план това може да доведе до редица здравословни проблеми, тъй като въглехидратите са основна съставна част от телата ни. Те са и главният ни източник на енергия.

Проучванията сочат, че страховете ни от хляба са неоснователни. Това смята Лиза Московиц, главен изпълнителен директор на NY Nutrition, която в свое интервю пред livestrong.com споделя, че въглехидратите в хляба не водят автоматично до натрупване на мастни клетки и наддаване на тегло. Това показват данни от проучване, което нейният екип е провел и които данни Московиц е събрала в своята книга The Core 3 Healthy Eating Plan.

Лишаването от въглехидрати, на които представител е и хлябът, може да има обратен ефект по-късно и да доведе до повишен глад. Въглехидратите правят храната по-вкусна, засищаща и енергизираща. Те са горивото, от което организмът се нуждае.

За да се възползвате от всички ползи, които вкусният и полезен хляб предлага е важно обаче да не допускате някои грешки с него. Тези грешки са и в основата на проблемите с теглото, а не хлябът сам по себе си.

Ето и грешките, които вероятно допускате с хляба.

1. Избирате хляб без фибри.

Фибрите също са въглехидрати. Но те са най-добрите ни приятели сред въглехидратите, защото не предизвикват скок в кръвната захар, балансират я, подпомагат установяването на енергиен баланс, дори на енергиен дефицит, който е нужен за изгарянето на мазнини. Хлябът с високо съдържание на фибри помага за продължителното поддържане на ситост.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още по темата: хлябкалориифибри
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
8
 
! Отговори
жалко но факт преди 2 години
Грешите че наричате хляб , имитиращия продукт с вкус и вид на тестеното изделие. Преди 20 години все още имаше останали фурни и истински хлебари - онова беше хляб , сега тук-там уж някой се пише хлебар , но резултатът е много далеч от истината.
5
1
 
3
 
! Отговори
До 12 преди 2 години
Със хляб сладко картофи и ориз 33 кила за 3 месеца.
4
1
 
8
 
! Отговори
До 8 преди 2 години
Напълно съм съгласен. Без хляб, сладко, картофи и ориз. 1 година. 30 килограма свалени.
3
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само вълчата диета е спасението! Мръвки - свинско, пилешко, телешко, риба! БЕЗ ХЛЯБ! И с много зеленчуци и плодове - шопска салата с ракия, водка и сельодка, маслини, доматен сок, ябълки, портокали, мандарини, лимони...
2
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз наричам хляб, само тоя дето е правен без мая, а с есествена закваска и без "подобрители". Майсторлък се изисва за това. Изпечен в истинска фурна. Това са яли хората навремето предимно у нас и дали с мас или със сланина пак не са били дебели. Вижте стари снимки.
1
4
 
10
 
! Отговори
Теди преди 2 години
ХЛЯБА СЕ СПОМЕНАВА ВЪВ СВЕТОТО ПИСАНИЕ И МОЛИТВИТЕ ЗАДЪЛЖИТЕЛНО