5 начина, по които гневът вреди на здравето ни

Той е е свързан с депресията
11 мар 2022 22:02, Михаела Лазарова
16
5 начина, по които гневът вреди на здравето ни
Снимка: Istock

Вероятно няма човек, който понякога да не изпитва гняв, когато спори, денят му не е от най-ползотворните или има друга причина, която е повишила неговите отрицателни емоции и реакции. В такива ситуации трябва да реагираме бързо и да разсеем гнева.

Гневни обаче може да бъдем постоянно, особено ако мислим често за негативни ситуации, хора, които са ни обидили, наранили и т. н. Дори не осъзнаваме как се поддаваме на гнева, докато той нанася сериозни щети върху здравето ни.

Какви?

Повишен риск за сърдечното здраве

Според западни специалисти, най-големи физически вреди гневът предизвиква върху здравето на сърцето. „В рамките на два часа след изблик на гняв, рискът да получите сърдечен удар се удвоява“, казва Крис Айкън, доктор по медицина, инструктор по клинична психиатрия в Медицинския факултет на Университета Уейк Форест.

„Потиснатият гняв, когато го изразявате косвено или полагате големи усилия, за да го контролирате, е свързан със сърдечни заболявания.“, добавя специалистът. Ето защо е по-важно гневът ни да е конструктивен, тоест да го споделим на човека, на когото сме ядосани, за да намалим ситуацията на напрежение. Задържаният гняв се усеща с дни, със седмици.

Гневът повишава риска от инсулт

Още една причина да се научим да не се ядосваме за всичко и бързо да елиминираме стреса. Според учени, хората с аневризма са с до 6 пъти по-висок риск от инсулт след изблик на гняв. Най-бързият и лесен начин да намалите напрежението е да вдишате и издишате бавно и дълбоко няколко пъти, да смените средата, в която се намирате, като направите разходка например.

Още по темата може дса прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още по темата: гнявинсултстрес
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
0
 
! Отговори
АБВ преди 2 години
Мише, още ли се учиш да броиш?
7
0
 
10
 
! Отговори
Как преди 2 години
да не се гневи човек,като е пълно с кухи тикви и кратуни,в комплект с чукундури?!?
6
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бойко е жив, защото го лекува кметът на Симитли! Той е пълен инжекцион!
5
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бойко рисува картини!И е безсмъртен.Изкуството му никога няма да умре!
4
3
 
8
 
! Отговори
Амидофен преди 2 години
Ако гнева и злобата вредяха на здравето, Бойко Борисов да е умрял преди 5 години. Така че няма опасност от злобата.
3
0
 
3
 
! Отговори
За това е учил преди 2 години
Гневният за това е учил!И накрая сам се умъртвил.
2
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Моят дядо цял живот си е злобен, ама сега е на 92 години и си е същият злобар! Беше партиен секретар, кмет на село, много хора разплакаха, много семейства разруши...амааа въри му кажи нещо...
1
4
 
9
 
! Отговори
MMA suplex преди 2 години
Гнева зад волана вреди най-много, защото може да си изядеш боя, а сега всеки втори е ходил на бокс и се възприема за новия Конън Макгрегър, съответно скачат кат пилци. ахаха Българина е невъзпитан шАфьор в по-често срещаните случаи. Не е рядкост гнева му зад волана да бъде награждаван с окичване на автомобила му на някой красив дъб/бор/бреза