Хапвайте сушен касис за дълголетие

Антоцианините в сушения касис подобряват здравето на очите
19 апр 2022 01:00, Михаела Лазарова
6
Хапвайте сушен касис за дълголетие
Снимка: Istock

Важно е плодовете да присъстват в менюто ни всеки ден. Освен свежи, обичаме да хапваме и сушени, разбира се такива, които не са с добавени захари. Хапвали ли сте сушен касис?

Чудесно допълнение към вашите смутита, овесена каша, десерти, или просто така за хапване. Оказва се, че малките сушени плодове имат многобройни ползи за нашето здраве. Насърчават здравето на черния дроб, мозъка, подобряват имунитета, богати са на витамин С. Вижте още няколко добри причини да включите сушен касис в менюто си.

Богат е на диетични фибри

Според редица западни изследвания, диетичните фибри могат да играят решаваща роля в повишаването на стойностите на добрия холестерол и намаляването на лошия. Също така, консумацията на сушен касис е полезна и за здравето на сърцето.

Но още нещо, което е важно да се отбележи за фибрите във вкусния плод е, че той е богат както на разтворими, така и на неразтворими фибри. За разтворимите фибри се смята, че намаляват риска от хронични заболявания като диабет, а неразтворимите спомагат за регулиране перисталтиката на червата.

Чудесен е за здравето на костите

Сушеният касис е богат източник на полезни за костите минерали като калий, манган и мед. Консумацията му ни помага да намалим риска от заболявания, свързани с костите, като възпаление на ставите, остеопороза и артрит.

Манганът е важен минерал, който допринася за синтеза на костна тъкан, докато калият е от решаващо значение за растежа, развитието и поддържането на костите. Медта пък има ролята да поддържа костите ни здрави.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Първото изречение е опасна лъжа. Точно обратното. Важно е плодовете ДА НЕ ПРИСЪСТВАТ в менюто ни всеки ден. Само зеленчуците, особено зеленолистните, лукът, зелето, спанакът, марулята, чушките, доматите, тиквичките, краставиците. От зеленчуците не се дебелее и не произвеждате огромни количества газове, както от сладките плодове.
3
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Фруктозата в плодовете не се усвоява от тялото, а преминава направо в мастни депа и уврежда черния дроб също като алкохола. Не се подвеждайте да се тъпчете с уж здравословните сладки плодове. Яжте зеленчуци, в тях поне няма фруктоза, както и няколко плодове като домати, краставици, тиквички, чушки и ***. Сушените плодове пък са с екстри - добавена захар (половината от която е фруктоза) и изкуствени консерванти. Нямате нужда от тях, само си увреждате бъбреците и си вдигате кръвното налягане.
2
1
 
3
 
! Отговори
Арсенка преди 2 години
Качествено уиски. Това е тайната. Баба Бети в Шотландия употребява такова качествено уиски и живее със дядо Бетю вече 120 години.
1
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
3 лева за 250 грама,значи 12 лв за кило