8 храни, помагащи в контрола на кръвната захар

Хапвайте грейпфрути
24 апр 2022 22:15, Михаела Лазарова
6
8 храни, помагащи в контрола на кръвната захар
Снимка: Istock

Без значение дали сте в преддиабетно състояние или страдате от диабет, поддържането на здравословни нива на кръвната захар и инсулина е от съществено значение за доброто здраве. Редовната спортна активност, регулиране на стреса са важна част от това кръвната ни захар да е в норма. Начинът ни на хранене също. Вижте някои полезни храни, за които се смята, че спомагат в контрола на глюкозата в кръвта.

Броколи и кълнове от броколи – Чрез консумацията на броколи ние си осигуряваме сулфорафан, който е вид изотиоцианат, имащ свойства да намалява нивата на кръвната захар. От друга страна, кълновете от броколи са концентрирани източници на глюкозинолати като глюкорафанина и е доказано, че спомагат за насърчаване на инсулиновата чувствителност и намаляване на нивата на кръвната захар при хора с диабет тип 2.

Морски дарове – Добра новина за любителите на риба, миди и други дарове, които морето ни осигурява. Тези храни са богати на протеини, здравословни мазнини, витамини, минерали и антиоксиданти, които могат да помогнат за регулиране на нивата на кръвната захар, смятат учени.

Не бива да забравяме, че протеинът е от съществено значение за контрола на кръвната захар, тъй като спомага за забавяне на храносмилането и предотвратява скокове на кръвната захар след хранене.

Тиквени семки и тиква – Тиквата е изключително богата на фибри и антиоксиданти и е чудесна добавка към менюто за регулиране на кръвната захар. Тя съдържа и въглехидрати наречени полизахариди, за които се смята, че също допринасят за регулиране на кръвната захар. Но вкусните тиквени семки, които са източник на здравословни мазнини и протеини, също са отличен избор за контрол на кръвната захар.

Цитрусови плодове – Въпреки че много цитрусови плодове са по-сладки, изследвания показват, че те могат да помогнат за намаляване на нивата на кръвната захар, тъй като се считат за плодове с нисък гликемичен индекс, защото не влияят на кръвната захар толкова много, колкото други видове плодове като диня и ананас, например. Портокалите и грейпфрутите са с високо съдържание на фибри и съдържат растителни съединения като нарингенин, полифенол, който има мощни антидиабетни свойства.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
3
 
7
 
! Отговори
Аз преди 2 години
Ще пиша по друг повод защото има цензура...Българи за нищо на света не вземайте участие в каквито и да са инициативи по отношение на войната.Украинците са с продажно правителство и искат да прехвърлят огъня и при нас.Слуги на САЩ и Великобритания с техния пъклен план.Проявете разум ! А ДБ и ПП са проводници също и широко си отворете очите и ушите!!!!
1
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Неграмотна и опасна статия - точно грепфуртите са противопоказни, ако пиете Сиофор или Метформин. Пише го в бележката към лекарствата.