Едно дете е починало от мистериозен щам на тежък хепатит

СЗО разследва заболяването
24 апр 2022 13:58, Нели Христова
41
Едно дете е починало от мистериозен щам на тежък хепатит
Снимка: БГНЕС

Световната здравна организация (СЗО) потвърди, че поне едно дете е починало от мистериозен щам на тежък хепатит, за който вече е съобщено в 12 държави.

Здравната организация на ООН съобщи, че знае за 169 редки случая на остър хепатит - възпаление на черния дроб, при малки деца. От тях 17 са се разболели до такава степен, че са се нуждаели от чернодробна трансплантация.

Повечето от случаите – 114, са във Великобритания, следвана от Испания, която е регистрирала 13 случая, и Израел с 12. Епидемията се е разпространила и в САЩ, Дания, Ирландия, Нидерландия, Италия, Франция, Норвегия, Румъния и Белгия, съобщи „Гардиън“.

Лекият детски хепатит е често срещан за разлика от тежкия хепатит при здрави деца, който е рядкост.

Здравните власти разследват мистериозното заболяване, което е засегнало млади хора на възраст от един месец до 16 години, откакто от януари до средата на април в Шотландия бяха установени няколко случая.

В интервю за Stat - американски уебсайт за здравни новини, СЗО насърчи страните да наблюдават и докладват за подобни случаи.

"Въпреки че броят им не е голям, последствията са доста тежки", каза Ричард Пибоди от екипа за патогени с висока степен на опасност към европейския отдел на СЗО. "Важно е страните да се погрижат за това."

Случаите са още по-необичайни, тъй като не са свързани с нито един от петте типични щама на вируса - хепатит А, В, С, D и Е.

Понастоящем учените смятат, че зад вълната от случаи на остър хепатит може да стои аденовирус - често срещан вид вирус, който може да причини обикновена настинка. Поне 74 от засегнатите деца са дали положителен резултат за аденовирусна инфекция.

И макар че аденовирус 41 е свързан с хепатит при деца с отслабен имунитет, никога не е било известно той да е причинил това състояние при здрави деца.

Директорът на Службата за обществено здраве в Шотландия Джим Макменамин заяви пред Ройтерс, че в момента се работи, за да се установи дали аденовирусът е мутирал и причинява по-тежко заболяване или може да създаде проблеми "в тандем" с друг вирус, включително Sars-CoV-2, който причинява Covid-19.

Според СЗО е изключена всякаква връзка с ваксините срещу Covid-19, тъй като по-голямата част от заболелите деца не са били ваксинирани.

Според други учени обяснението може да бъде пониженият имунитет в резултат на намаленото социално смесване по време на пандемията.

Симптомите на хепатит включват тъмна урина, пожълтяване на очите и кожата, отпадналост, умора, треска, загуба на апетит, гадене, повръщане, болки в корема, светли изпражнения и болки в ставите.

На родителите се препоръчва да следят за симптоми и да се свържат с медицински специалист, ако се притесняват за детето си. Британската Агенция за здравна сигурност призова за миене на ръцете и "задълбочена хигиена на дихателните пътища", като например да се киха и кашля в кърпичка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Еми то аденовируси набутахте у ваксите, като нищо може да са мутирали и ваксаните да си заразяват децата без самите те да боледуват
32
1
 
2
 
! Отговори
До 32 преди 2 години
Имам 2 деца и са ваксинирани, живи и здрави.
31
5
 
4
 
! Отговори
до 31 преди 2 години
Ти вероятно нямаш деца. Но, ако имаш, ги заведи да ги набодат със спайк отровата х 3 пъти. На нас не ни пречиш, нито вероятните ти деца ни пречат. Остави останалите на мира. Ако не искаш да ни оставиш на мира, ела да се пробваш да ми ваксинираш детето. И си сключи застраховката за погребални услуги, за да не натоварваме роднините ти с разходите.
30
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колко много ковид болни починаха от бъбречна или чернодробна недостатъчност! Омикрона масово заРази децата и въпреки "лекото" прекарване доведе и тях до постковид тежки усложнения . Крайно време е и децата да бъдат ваксинирани.
29
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колко много ковид болни починаха от бъбречна или чернодробна недостатъчност! Омикрона масово запази децата и въпреки "лекото" прекарване доведе и тях до постковид тежки усложнения . Крайно време е и децата да бъдат ваксинирани.
28
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"По-голямата част от заболелите деца не са били ваксинирани." Колко голяма, ако бяха малко, щеше да се публикува, но ги е срам. Може неваксинираните дори да са заразени от ваксинираните, при които да се е формирал нов щам. Ваксините силно намаляват естествения имунитет, например НОЩ беше спрял детската ваксинация през локдауна. Даже вече се говори за ваксинационно индуциран СПИН.
27
3
 
2
 
! Отговори
Аноним преди 2 години
Почнаха децата. Бутат *** и в детските ваксини. После, "мистериозен щам" било...
26
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Децата до 5 години в европа не са ваксинирани срещу ковид . Ама нищо, те на антиваксърите им дай от всяка новина ваксините да обвиняват. Малоумие!
25
4
 
2
 
! Отговори
МушБооцМуууш........ преди 2 години
От гената терапия и псевдоваксини ефектите са точно същите, както от самия К19. Ваксините до 2020г., които бяха ослабени или обезопасени вируси, но малка доза+адювант. Новата генна технология превръща 50милиарда (J&J) клетки в ГМфабрики за токсина на шипа 2019. Това позволява приложение по време на епидемия, но стария шип е по-токсичен, при това и неефективен за Омикрон21. Вместо адювант и безопасна доза, получаваш еквивалентни увреждания,като на средно тежко преболедуване.
24
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Още един негативен ефект от заразяването с коронавируса, а някои си мислят, че това е лека настинка.
23
1
 
4
 
! Отговори
един преди 2 години
"нито един от петте типични щама на вируса - хепатит А, В, С, D и Е." Що за глупост сте написали? Вирусните хепатити се причиняват от различни вируси, напр Хепатит Б е ДНК вирус, докато Хепатит С е РНК вирус. Общото е, че атакуват предоминантно черния дроб, но всеки един от тези вируси си има свое различно поведение, както по отношение на предаване на инфекцията и острото боледуване, така и за хронифицирането.
22
5
 
7
 
! Отговори
Спомнящ си преди 2 години
До Анонимен #11 Така започват, първо отдалече. Нещо си някъде си се е появило, после ще стане епидемия, накрая пандемия. Като предните години... появил се е грип, ама няма страшно, после се заговаряше за грипна ваканция в училищата и не мирясваха докато не я гласуват. Почеркът е един и същ, сега сме на ниво подготвяне на почвата. Наесен с песен и пак дистанционна форма, дано греша!
21
4
 
6
 
! Отговори
маймунски аденовирус преди 2 години
Голяма мистерия! И като безбройните други здравни мистерии от последната година- единственото абсолютно, напълно, категорично сигурно е, че няма нищо общо с експерименталните препарати, които се ръгат наред през последната година! Науката е абсолютно категорична!
20
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Отговори в биологичните лаборатории в Украйна най великата демокрация с една партия и една телевизия.
19
3
 
8
 
! Отговори
Зелената сделка преди 2 години
Корона вирусьт нямаше желаният резултат
18
6
 
6
 
! Отговори
До 18 преди 2 години
А най - вероятно не можа да измислиш нещо по- оригинално ЖЕНО.
17
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най-вероятно децата са пострадали от този хепатит заради заразяване с коронавируса.
16
5
 
11
 
! Отговори
Вапците ви скапаха преди 2 години
За ЗОМБИТАТА да напомня къде имаше АДЕНОВИРУСИ от МАЙМУНИ ( В ИНЖЕКЦИИТЕ КОИТО ВИ РЕКЛАМИРАХА за К19) , също така да напомня ,че СПИН е маймунски бъркоч . Също у вапците си пише на листовката има ГМО ОРГАНИЗМИ и нано технологии които В РЕАЛНО ВРЕМЕ ви модифицират ГЕНИТЕ които имате (ДНК) . Тоест който се набоцка с ВАКСИТЕ се вкара в омагьосан кръг на ГЕННО ИНЖЕНЕРСТВО накратко РУСКА РУЛЕТКА с живота си и този на околните който ТЕ набоцканите заразяват !
15
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мутирал аденовирус,такива ползваха за ваксините,нищо чудно някой от тях да е мутирал неконтролируемо,заради обработките.Нова технология,нови проблеми,дано не са нарочни
14
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
942 спортиста със сърдечен удар, тежки заболявания, 621 загинали, от началото на принудителното ваксиниране за Ковид19.