За какво е полезна келтската морска сол?

Тя съдържа по-малко натрий
31 май 2022 23:30, Михаела Лазарова
10
За какво е полезна келтската морска сол?
Снимка: Istock

Солта е една от най-често използваните подправки. Всяко домакинство си има своите предпочитания за вид сол. Чували ли сте келтската морска сол? Тя се добива от Келтско море. Може да бъде по-тъмно оцветена в сиво.

Цветът ѝ се дължи на високото минерално съдържание, което се задържа в солта, по време на нейното изпаряване и сушене на слънце. Келтската морска сол е богата на йод, магнезий, желязо, манган, цинк, калий.

Смята се, че консумацията ѝ ни осигурява достатъчно количество калий и магнезий и в пъти по-малко натрий. Този вид сол има люспеста остра текстура, която придава солен вкус на ястията ни.

Тя може както да се консумира, така и да се ползва локално върху кожата, както някои други видове сол.

Келтската морска сол също като обикновената морска е подходяща за вани, накисване на краката, обливане след като е разтворена предварително във вода. Също така е подходяща и за приготвянето на домашни ексфолианти. Смята се, че самата сол действа като дезинфектант, докато микроелементите в нея облекчават раздразненията по кожата, спомагайки за намаляване на възпаленията.

Западни експерти препоръчват солените измивания с келтска сол при обриви, акне и розацея. Не бива обаче да се прекалява с тях, тъй като кожата може да стане суха. След обливане е важно да се нанесе подходяща козметика върху тялото и лицето.

Известно е, че този вид сол съдържа 92 основни минерала, като 24 от тях се считат за абсолютно необходими за основни функции на тялото. Недостигът им може да доведе до мускулни спазми, разстройство на нервната система и мозъчно увреждане. За разлика от обикновената готварска сол, келтската намалява задържането на излишни течности в организма, като по този начин и намалява напрежението в ставите.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
4
 
! Отговори
ogog преди 1 година
"Този вид сол има люспеста остра текстура, която придава солен вкус на ястията ни". Начи тая люспа се е от отлюспила на люспестия зад.ик за залюпения преводач. Затова сега да си наложиш на кожата да спре да те сърби задн.ика, че си говорим за теб.Не знам то къде намирате материал да пишете такива глупости.
8
0
 
0
 
! Отговори
доктор преди 1 година
До пияница мистикЦвета на описаната сол предизвиква неприятни асоциации - сигурен ли сте че неприятната миризма не е съвсем конкретно определима... Да не би да е ползвана в некой перуански обор и да са я бутнали алпаките долу в ... После като животните не я искат повече щото се е напоила, вземат че я надробяват, скъпо изглеждаща опаковка и айде за Европа...
7
1
 
7
 
! Отговори
български гражданин преди 1 година
Значи преди години работех на един много голям шеф и той си закупи голямо праче хималайска сол за много пари... Комплект с разни инструменти, мелници и прочие... Аз като го видях въпросното парче сол не се сдържах и му казах, че точно така изглеждаща каменна сол баба ми слагаше на кравите да я ***... Не се отрази добре на взаимоотношенията ни...
6
2
 
0
 
! Отговори
пияница мистик преди 1 година
Аз имам перуанска вулканична сол от Андите. Тъмно кафява на цвят и мирише потресаващо гaдно, но иначе добавена в яденето не променя вкуса и го овкусява много добре. Предполагам съдържа някакви вещества, но не съм се заглеждал в етикета. В много красиво шише е сложена, с огромна коркова тапа и си спомням, че струваше 60$. Запомних, защото се учудих как може да струва толкова много една готварска сол :))))))
5
1
 
9
 
! Отговори
На Иван брат му преди 1 година
Най-полезна е за банковата сметка на фирмата вносител.
4
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Значи е бедна на натрий и има много примеси, даже има тежки метали, отрови и манган, не е чиста като провадийската морска сол. Пък и по-скъпа, чак от англия. Не, мерси! Пробвайте да я пробутате на Киро.
3
1
 
4
 
! Отговори
Кера преди 1 година
Най-полезна била при простуда да си топиш краката в топла вода и точно тази сол.Всъщност защо я наричате ,,келтска''? Да не би да е ,,келтско'' производство.
2
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Особено ценно е съдържанието на манган..... Когато по ТВ-то кажат във водат има манган се вдига шум до небето, тежък метал, натрупване отравяне. Тук обаче манганът и желязото са особено положителна придобивка....
1
1
 
5
 
! Отговори
Най-вече преди 1 година
За пазене на бостана !