Кои навици подобряват здравето на мозъка

Решавайте кръстословици
11 юни 2022 11:24, Михаела Лазарова
15
Кои навици подобряват здравето на мозъка
Снимка: Istock

Когато научаваме нещо ново, отдаваме се на хобито си, четем нова книга, учим нов език или хапваме тъмен шоколад, ние се чувстваме повече от приятно. Оказва се, че тези удоволствия имат редица ползи за нас и особено за поддържането на добра мозъчна дейност. Знаем, че с напредването на възрастта, паметта отслабва, може да се появяват и редица когнитивни нарушения. Следвайки обаче някои здравословни навици, можем да се грижим за здравето на мозъка си всеки ден. Вижте 10 от тях.

1. Играйте различни видове игри – това е един забавен начин да повишим „силата“ на мозъка ни.

2. Управлявайте стреса – Дългосрочният стрес може да повиши нивата на хормона на стреса кортизол, за който е известно, че оказва негативно влияние върху нашата краткосрочна памет.

3. Намалете консумацията на захарни изделия и напитки – Захарта е прост въглехидрат. Според проучване на Charité University Medical Centre, хората, които поддържат по-високи нива на кръвна захар заради консумацията на такива прости въглехидрати, са се справили по-зле в тестовете, свързани с определени мисловни задачи, за разлика от онези, които консумират по-малко захар и поддържат стабилни нива на кръвната захар в организма.

4. Спете достатъчно – Пълноценният сън е много важен за здравето и функциите на мозъка.

5. Спорт, танци – Проучване, публикувано в Journal of the American Geriatrics Society, установява, че хората, които участват във физически дейности, като танци, фитнес, зумба и т. н., които изискват внимание, имат по-силна когнитивна функция от тези, които не се отдават редовно на спортна активност. Според учените дори 1 час седмично танци, може да помогне за подобряване на паметта.

6. Посещавайте курс по йога – Осигуряването на вътрешно спокойствие и баланс далеч не е единственото предимство на йогата. Според западни изследвания, редовното практикуване на йога и медитация, може да помогне за намаляване на когнитивните проблеми, които често предхождат болестта на Алцхаймер и други форми на деменция.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не навиците, а активната мозъчна дейност подборява същата. Навикът влече надолу. Промяната развива. Това, дето не се ползва, закърнява. Затова. За да се поддържа и развива си трябват тренировки.
9
0
 
1
 
! Отговори
anonimen преди 1 година
nai dobrete taya nalulata da doide da ya poluleya na moyata lulka cudesen navivi i za mozaka i za teloto i za zdraveto izcyao
8
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всъщност да, няма неточност и несъответствие - става дума за "здравето" на мозъка, а не за интелектуалната му мощ и функционален капацитет. Инак бях склонен да допълвам и споря, че с едни игрички, плюс малко фитнес и йога немаастане. Прочее да, все пак играенето на игри упоменава "силата" му - именно те не са достатъчни. Ако искате умът ви да е мощен и силен четете книги, изследвайте слабоизследвани научни сегменти, постоянно научавайте нови и нови неща, неспирно и трескаво учете и научавайте.
7
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Шах!
6
0
 
4
 
! Отговори
Фитнесинструктор преди 1 година
Здрав мускулест мозък за здраво тяло
5
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И аз така. Реших да си потренирам мозъка.Седнах като за Йога, обаче нищо не излезе. Взех че пpъднax.
4
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
7. Гледайте турски сериали.
3
1
 
10
 
! Отговори
Търчим за ваксина преди 1 година
Гледането на казионни телевизии и четенето на пропагандни пасквили във вестници и новинарски сайтове, влошават значително здравето на мозъка, водят до тежка личностна деградация и трайни и необратими ментални увреди.
2
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Отговорът е..секс!!
1
1
 
22
 
! Отговори
ЦРУ преди 1 година
За мозъците ви се грижат медиите . Винаги добре промити и изплакнати.