Какво е сумак и как помага да сме здрави?

Сумакът е много богат на витамини
13
Какво е сумак и как помага да сме здрави?
Снимка: Istock

Сумакът е невероятна, пикантна, леко кисела, но и същевременно сладникава подправка, добре позната в близкоизточната кухня. Той се използва още в средиземноморската, иранската, турската кухня. Подходящ е за риба, меса, лук, салати и дресинги. Придава феноменален свеж, леко пиперлив, леко кисел, плодово-тръпчив вкус, който прави ястията неповторими. Използва се за подкиселяване на ястията, като заместител на лимона, въпреки че е значително по-мек от него.

Сумакът представлява стрити плодове и семена на диворастящ храст, който се среща в Средиземноморието, Северна Африка, Близкия изток.

Сумакът обаче има не само фантастичен вкус, но и много ползи за здравето. Кои са те?

Богат хранителен състав

Сумакът е много богат на витамини, минерали, антиоксиданти, полезни мазнини, фибри. В него се съдържа олеинова киселина – вид мононенаситена мастна киселина, изключително важна за сърцето. Среща се и в авокадото и маслините.

Линоловата киселина в сумака е друг вид есенциална полиненаситена мастна киселина, която играе важна роля за деленето и регенерацията на клетките, както и за здрава кожа и тъкани.

Много богат източник на антиоксиданти

Сумакът е много богат на антиоксиданти с мощно противовъзпалително действие. На тях дължи потенциално полезните си ефекти, които потискат оксидативния стрес в тялото – причинител на толкова много заболявания. В сумака се съдържат танини, антоцианини и флавоноиди – специфични антиоксиданти с биоактивност, която намалява възпалението и играе роля за предотвратяване на редица състояния.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
13
 
1
 
! Отговори
pepe преди 1 година
Това е подправката с най-гаден вкус. Има вкус на потeн здник! Не знам какво я превъзнасят.
10
8
 
1
 
! Отговори
видимо преди 1 година
Сумак е нещо като смотяняк в сумрак.
9
10
 
0
 
! Отговори
От бореца преди 1 година
Сумак е обратното на мумак, но също така е безполезно.!.
8
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До до 4Арабите имат вкусни подправки, също и затър със сусам е много вкусно, тази подравка сумах или сумак, също е арабска.
7
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Но дървото е паразитно, плъзнало е из цяла България, изобщо маса вносни растения унищожават природата ни и трябва да се справят с този проблем службите!
6
9
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На български език се нарича шмак. "Сумак" е преведено-недопреведено.
5
0
 
14
 
! Отговори
до 4 преди 1 година
Ами не е лошо. Придава леко вкус на цитрус като вкус. Арабите го ползват вместо оцет. Защото УХА! за да направиш оцет ти трябва ферментация, значи и алкохол. Представлява малки червени семенца. Малко по-големи от на черния пипер и пак се смила. Ползват го като една от подправките маринатата за дюнери. Не е нещо особено и е към 3-4 лв за 100 гр. Доколкото си спомням, ама от години не съм се сещал за тая подправка. Добра марината за пилешко на скара става с него. То май за друго не съм го ползвал.
4
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За първи път чувам това.
3
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пазарна инвазия??? Хахаха. От 6-7 години винаги имам от подправката понеже съм любител на домашни дюнери.
2
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
2 сумака са кат една пърждола
1
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До месец-два явно ще има пазарна инвазия на тази подправка, сега само притоплят манджата рекламно. "Мамо, мамо, купи ми сумак" "КАААКВООО?"Ей, баба ми затова бе така здрава и жизнена - цел живот гньетеше сумак, та ушите и пукаха :D