ООН: Най-голям спад на детските имунизации за последните 30 г.

Причините са дезинформация, войни и спрели доставки
20 юли 2022 20:50, Йоана Цонева
18
ООН: Най-голям спад на детските имунизации за последните 30 г.
Снимка: БГНЕС

Повишената дезинформация и прекъсването на глобалните вериги за доставки заради COVID-19 предизвикаха най-големия устойчив спад на детските ваксинации от три десетилетия, се казва в доклад на ООН, съобщава платформата за наука Sciencealert.

Процентът на децата, получили три дози от ваксината срещу дифтерия, тетанус и коклюш (DTP), е спаднал с 81 на 100 през 2021 г., според официални данни, публикувани от СЗО и УНИЦЕФ. Тази ваксина се използва като маркер за имунизационно покритие.

Изпълнителният директор на УНИЦЕФ Катрин Ръсел, заяви, че данните са „червена светлина за здравето на децата“.

„Свидетели сме на най-големия устойчив спад в детската имунизация от едно поколение. Последствията ще бъдат измерени в животи“, добави тя.

Около 25 милиона деца са пропуснали една или повече дози от ваксината срещу дифтерия, тетанус и коклюш през 2021 г., два милиона повече от тези, които са я пропуснали през 2020 г. и шест милиона повече от 2019 г., което излага детската популация на риск от заразяване с предотвратими заболявания.

Спадът се дължи на множество фактори, включително увеличен брой деца, живеещи в конфликтни зони; нарастваща дезинформация; спрели доставки и имунизации заради пандемията.

Пандемията „принуди семействата да избират между осигуряването на храна и ваксинирането на децата си“, каза Кейт О'Брайън, директор на отдела за имунизация, ваксини и биологични продукти на СЗО.

Още по темата
"От 25 милиона деца, 18 милиона не са получили нито една доза DTP през 2021 г., По-голяма част от тях живеят в страни с ниски и средни доходи“, се казва в изявлението.

Етиопия, Индия, Индонезия, Нигерия и Филипините регистрират най-висок брой деца без нито една доза.

Една четвърт от покритието на ваксините срещу човешкия папиломен вирус (HPV), постигнато през 2019 г., е загубено, което е удар в борбата срещу рака на шийката на матката, отчитат от ООН.

Само 12 процента от момичетата са напълно защитени, въпреки че първите ваксини са лицензирани преди повече от 15 години.

Експертите разчитаха, че през 2021 г. имунизациите ще бъдат възстановени, но тенденцията за отказ от ваксинация се задълбочи. Покритието на населението с ваксината срещу дифтерия, тетанус и коклюш е най-лошо от 2008г. насам.

„Съвкупността от продоволствена криза и нарастващо изоставане в имунизацията поставя в риск оцеляването на децата“, се казва в изявлението.

Данните показват, че обхватът на първата доза срещу морбили е спаднал с 81 процента през 2021 г., което също е най-ниското ниво от 2008 г.

Спад се наблюдава във всички региони, въпреки че някои страни, включително Пакистан и Уганда, се противопоставиха на негативната тенденция. Глобалните организации призовават държавите да положат повече усилия си за наваксване на ваксинациите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
1
 
! Отговори
Коки преди 1 година
След тези агресивини кампании, така става. Обратното.
15
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На хората им се отвориха очите, че всъщност масата от ваксините са нищо повече от отрови.
14
1
 
9
 
! Отговори
интересно преди 1 година
Има спад след промяна на дефиницията за ваксина. Преди ваксината предпазваше не само от заразяване но и от по-нататъшно разпространение на заразата. Но с глупости от рода на ще се заразите ама по-леко, ще сте в болница ама няма да умрете, *** понамаляха рязко...
13
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Антиваксърите наплашиха по-простите майки въобще с ваксините. Сега ще м рат от болести, които спокойно можеха да бъдат избегнати, включително и ковид.
12
2
 
12
 
! Отговори
До Караибрахим преди 1 година
Една дума за теб - овца! Блей си пред телевизора и се ваксай с де що има и са го кръстили за благозвучие "ваксина"...
11
9
 
2
 
! Отговори
Караибрахим преди 1 година
До 23: Тогава ще yмреш като куче от болест, за която има ваксина. Няма лошо. Дарвинова селекция се казва.
10
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Никога вече няма да има такава ваксинация ,като првди да пуснат ковида. Хората се отвратиха от лъжите. Аз лично никога няма вече да се ваксинирам и ще изтръгна сърцето на всеки ,който се опита да ме задължи.
9
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега ще видите спад... Никога не съм се и замислял за ваксините, приемах ги за даденост... След тази огромна, безжалостна, катастрофална измама, на която бяхме свидетели, повече никога не бих си сложил никаква ваксина... Като видях как се натъкмяват резултати от тестване, как лъжат лекари и професори, как прикриват всякакви проблеми от всички медии и социални мрежи. Вероятно не съм единствен.
8
1
 
15
 
! Отговори
Фармакия=Вещерство преди 1 година
Интересно, откакто влезе ваксинационният календар 1994г, преписан мотамо от СЗО, българите сме в едно цветущо здраве, направо цъфтим..
7
1
 
21
 
! Отговори
fact преди 1 година
СЗО ***!Гадните лекари направиха думата вакцина токсична, отровна и нежелана дума, която те затваря вкъщи и ти спира доходите.ИМУНИЗИРАНИ? ПРЕДПОЧИТАМ ДА УМРЕМ ОТ КОНИД, НЕ ОТ МЕРКИТЕ СРЛЕЩУ НЕГО.
6
1
 
21
 
! Отговори
Мелинда помакесата преди 1 година
До Анонимен 4 И сред бедните не останаха балами, които вярвст в безплатния обяд. За последните 3 епидемии от Полиомиелит (Детски паралич) в Индия, знаеш ли кой е виновен?
5
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Очаквайте следващото поколение криви уродливи деца но забележете спасени от злите ваксини.
4
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Даже много закъсня тоя спад. Не дезинформация, напротив, хората са информирани за истинските намерения на СЗО и взеха своите решения.
3
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Последната ваксина ми беше Мантуто при военната комисия за казармата, в която така и не ме взеха, днес свободно янките да ни разграбват страната по план. Предполагам е било плацебо като всичко американско.
2
4
 
13
 
! Отговори
антиваксър преди 1 година
На българите им стана ясно, че през последните 33г са тровили децата си с ваксини бъкани с естроген, живак, алуминий, формалдехид и клетки от умрели фетуси. Затова поголовно се въдят прайдаджиите/***.
1
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От много бърборенее за измисленте ковид препарати, че са ваксини, компроментирахте истинските и работещи такива.