Какви са ползите от консумацията на гъби на прах?

Регулират нивата на кръвната захар
21 юли 2022 00:00, Михаела Лазарова
13
Какви са ползите от консумацията на гъби на прах?
Снимка: Istock

Една от най-полезните храни за нашето здраве, изключително богата на витамин D са гъбите. В китайската медицина гъбите биват наричани също и „еликсир на живота“, тъй като в продължение на стотици години са част от традиционната медицина. Чували ли сте за гъби на прах?

Този прах се получава от сушени гъби, които се смилат старателно. Може да се направи от всякакви видове ядливи гъби. Гъбите на прах могат да се ползват за направата на чай, да се добавят в кафе, смутита, фрешове, печива, ястия, супи и т. н.

Различни видове гъби на прах лесно може да намерите в биомагазините и магазините за здравословни храни. Не бива да ги бъркате с обикновения гъбен прах, който е бульон.

Какви са ползите от консумацията им?

Внимание, преди да консумирате се консултирайте с лекар!

1. Подобряват мозъчната функция

Гъбите на прах са добре известни със своето положително въздействие върху мозъчната функция. Установено е, че прахът от гъбата лъвска грива например намалява въздействието на невродегенеративните заболявания чрез забавяне или обръщане на клетъчната дегенерация в мозъка. Може да се намери и под формата на капсули и се смята, че помага за подобряване на концентрацията.

2. За силен имунитет

Гъбите съдържат полизахариди. Това са молекули, за които е известно, че имат имуномодулиращ ефект и могат да подобрят функцията на имунната система. Според учените, гъбеният прах спомага за стимулиране на лимфоцитите на далака, които работят за регулиране на имунната система и засилване на способността на тялото да се бори с вирусите и бактериите.

3. Облекчават стреса

Според западни изследвания, съдържащите се в гъбите рейши феноли и флавоноиди, спомагат за намаляване на тревожността, предизвикана от стрес.

4. За повече енергия

Още една добра причина да добавим към дневното си меню гъби на прах е, че те могат да помогнат да подобрим своите енергийни нива. Невероятните гъби шийтаке на прах са чудесен източник на витамин В, който помага за поддържане на функцията на надбъбречните жлези и превръща хранителните вещества, които консумираме в източник на енергия. Известно е също, че гъбите на прах подобряват ефективността на упражненията.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Зависи си от гъбите ;)))
7
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За тъщата колко милиграма прах трябат?
6
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всичко на прах е полезно за търгаша - не се знае какво точно купуваш. В червения пипер има тухли и дръжки и семки, в черния пипер има какво ли не, в пармезана има вар, в хумуса има предимно тиквички, в кренвиршите никога не се знае какво има.
5
0
 
8
 
! Отговори
T.e. преди 1 година
ако не са на прах не са полезни? То бива идиоттии....*** аподобни рекламни статии са направо жалки!
4
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако не се намират шийтаке на прах, за да повишите енергията си може да заместите с нещо друго на прах.
3
0
 
10
 
! Отговори
Дедо Мъди преди 1 година
Михаелче , душо , гъбата е полезна само ако е дива и брана призори!А ти крастави сутрин береш ли моме?
2
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има ползи само ако са халюцигенни!
1
1
 
8
 
! Отговори
Спокоен преди 1 година
Гъбата наистина е изключително пълноценна и полезна храна и в същото време предизвикателство за усвояването и. Една от най "тежките" храни. Смилането и на прах не е решение.