Как да се храните при проблеми с щитовидната жлеза

Добавете храни, богати на селен
13 авг 2022 17:10, Михаела Лазарова
13
Как да се храните при проблеми с щитовидната жлеза
Снимка: Istock

Щитовидната жлеза е най-голямата жлеза с вътрешна секреция. Тя произвежда хормони, които регулират растежа, развитието, метаболизма и нервната система. Нарушението във функцията ѝ най-често е в два аспекта – произвежданите от нея хормони са с по-ниски нива от необходимото (хипотиреоза, хипотиреоидизъм) или са с прекалено високи стойности (хипертиреоза, хипертиреоидизъм).

За съжаление, тези състояния са трудни за диагностициране, тъй като техните симптоми могат да бъдат сбъркани с нервни състояния и умора.

При намалена функция на жлезата се наблюдават смущения в храносмилането, забавен метаболизъм, покачване на тегло без видима причина и без особена промяна в хранителните навици, сънливост, умора, болки в мускулите. Трябва да обърнете внимание на приема на йод – ако не получавате достатъчни количества от него това ще доведе до занижена функция на жлезата.

Хиперфункцията пък се изразява в симптоми като нервност, раздразнителност, проблемна концентрация, ускорен метаболизъм, гадене. Ако смятате, че страдате от едно от двете състояния, незабавно се консултирайте със специалист. Независимо от диагнозата обаче винаги има нещо, което можете да направите, за да подобрите качеството си на живот и здравословното си състояние – и това е адекватната диета. На годишната среща на Американската асоциация за здравето на щитовидната жлеза, бе представено изследване, което показва позитивната връзка между промените в диетата и състоянието на жлезата. Какви са основите на адекватното хранене, когато говорим за занижена функция на жлезата? Ето някои от тях:

Приемайте кръстоцветни зеленчуци

Броколите, кейлът, карфиолът, както и бок чой (вид китайско зеле), са идеални добавки към една добра и балансирана диета. За предпочитане е да се консумират сурови. Можете много лесно да ги включите в ежедневието си под формата на салати. Фибрите и витамините, които те съдържат, ще помогнат за здравето на отделителната система и ще ви държат сити за по-дълго.

Оптимално количество йод

То ще ви е нужно, ако страдате от занижена функция на жлезата. Можете да си го набавите чрез рибата, морските дарове и йодираната сол. Все пак, бъдете внимателни, тъй като прекаляването с него може да има негативен ефект – задържане на вода и проблеми с отделителната система.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
..... До 7 преди 1 година
Ееее как нали имат руски водорасли ,те лекуват всичко най-вече тази лоша болест,че и рак дори.Много хора вярват ,на тези глупости,но кога ли някой ще изгори много .Дано е скоро,че нямат спиране тези" доктори"
8
0
 
1
 
! Отговори
Болни до живот преди 1 година
Страшна автоимунна болест болните страдат наднормено тегло, диабет, отслабват умствените способности и още други последици. Още по-страшно и жестоко е тези болни хора обречени неизлечимо болни да искат да имат деца, които да бъдат също болни като своите родители с дефектни и некачествени гени. Това си е престъпно поведение. НИЩО НЯМА ЛЕЧЕНИЕ хората СИ УГАСВАТ БАВНО И НЕИЗБЕЖНО С ТАЗИ БОЛЕСТ.
7
4
 
2
 
! Отговори
Това е БОЛЕСТ преди 1 година
Предава се по гените. В Майчин дом е пълно със жени идииотки, дърти, болни и калпави с увредени полови органи и щитовидни желези и въпреки това искат да имат деца и поколение със същите наследствени заболявания. Това е престъпно поведение. Публикации от тоя тип са посредствени изобщо не заслужават коментари.
6
0
 
8
 
! Отговори
Хашимото преди 1 година
Никой НЕ СЕ Е ИЗЛЕКУВАЛ с храна и диети ТОВА Е АВТОИМУННО ЗАБОЛЯВАНЕ до КРАЯТ на ЖИВОТА на ЧОВЕКА. В напредналите стадии се ПИЕ ДОЖИВОТНО ЕЛ-ТИРОКСИН. Хората завършват с това заболяване с ПЪЛНОТО УНИЩОЖЕНИЕ на ЩИТОВИДНАТА железа. Антителата я унищожават и разграждат НАПЪЛНО до НИЩОТО хората са обречени да живеят със синтетични хормони И НИЩО НЕ МОЖЕ да им се помогне нито ядки нито дъърдонки и тъпотиййки.
5
2
 
3
 
! Отговори
Аматьорска статийка преди 1 година
В стил ало ало от БГ мамите разбирачки и преписвачки по всичко и по всяка тема.
4
1
 
4
 
! Отговори
Пълни ГЛУПОСТИ преди 1 година
Да се сезира съда, СЕМ и Здравните власти. Публикация с неверни и посредствени твърдения. Диагностицирането е елементарно с кръвен тест се изследват целият набор от хормони за щитовидната железа и дори без симптоми МОЖЕ да се диагностицират заболяванията в най-ранен стадий.
3
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ядките са най-полезни при понижена функция на щитовидната жлеза. 250 грама на ден
2
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Видя ли " Американска асоциация за здравето.." и спирам да чета. Видяхме ги колко са загрижени за здравето ни.
1
2
 
9
 
! Отговори
пришълеца преди 1 година
Пробвай с ядки кайсия...горчиви