5 навика за повече здраве

Бъдете в досег с природата
4
5 навика за повече здраве
Снимка: Istock

Всички ние знаем колко е трудно понякога да се опитваме да се храним по-добре, да се движим повече и да пием много вода. За съжаление, задачите и ежедневието ни връхлитат с пълна сила и често пъти още до обяд сме забравили сутрешните си обещания от типа: „Днес ще се опитам да се храня без захар“. Изкушенията дебнат отвсякъде и ние посягаме към нещо сладичко, за да се успокоим, да си починем, да откраднем пет минути за себе си. А след това? Започваме да изпитваме вина и да се укоряваме, че отново не сме спазили собственото си правило.

Мартин Лутър Кинг е казал: „Не е нужно да виждаш целия път, просто направи първата крачка.“ Има ли нещо, което можем да направим, за да се променяме всеки ден, малко по малко, по пътя към едно по-добро „Аз“? Да, разбира се! Ще ви предложим здравословни навици, които да включите в ежедневието си – малки стъпки към голямата победа. Ето ги и тях:

Ставайте рано

Разбира се, всеки мечтае да се излежава в леглото и буквално да не прави нищо... Но дали това е продуктивно? Ако имате възможност да го правите всеки ден, едва ли ще сте толкова свежи, колкото си мислите. Напротив – късното ставане ще ви направи по-отпуснати и лениви, тъй като от биологична гледна точка, човек е „програмиран“ да става рано.

Научни изследвания показват позитивната връзка между ранното ставане и по-доброто настроение. По възможност – още в първите минути от събуждането, се опитайте да застанете с лице към пряка слънчева светлина – това ще даде сигнал на тялото ви, че денят е започнал. Всички ваши системи ще отговорят на този сигнал – и в резултат ще се чувствате по-свежи и готови за това, което ви предстои. Ако към това добавите и няколко изречения за благодарност – ето ви рецепта за един прекрасен ден!

Намерете време за движение

Разберете – това е наистина важно! Проучвания доказват, че обездвижването и седенето по осем часа на ден са равносилни на пушене и затлъстяване. Опитайте се да сте активни. Много хора ще намерят оправдание и ще кажат: „Нямам време за фитнес“. Разберете – не става въпрос за това. Само 30 минути на ден са ви достатъчни! Можете да слезете една спирка по-рано напът за офиса; да разходите кучето и да поиграете с него; да обиколите блока няколко пъти – каквото и да е! Ставайте поне веднъж на всеки час, докато работите, а през това време можете да направите 10-ина клякания. Защо не? В края на работния ден може да сте направили 80 клякания! Това никак не е зле, нали?

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
0
 
! Отговори
Фрьолих преди 1 година
Човекът е програмиран да НЕ става рано.
3
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Но за жалост има много болни от диабет в цяла България, така е. Гадна болест е диабета, защото, като имаш диабет, почти нищо не трябва да ядеш, така е, за тази болест си говорихме с една наша съседка преди години за диабета.
2
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Без ставането рано, всичко друго е вярно.
1
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Полезните статии на Михаела все повече ми допадат. Браво, момиче, само така!