13 лесни стъпки за силен имунитет

Посещавайте сауна
15 ное 2022 02:00, Михаела Лазарова
4
13 лесни стъпки за силен имунитет
Снимка: Istock

Когато настъпи есенно-зимния период, се сещаме, че трябва да укрепим защитните сили на организма си. Истината е, че тялото ни се нуждае от силна имунна система през всеки сезон. Има редица фактори, които повлияват имунитета ни – стрес, някои заболявания, резки диети, нездравословно хранене и т. н. Хубавото е, че има как да повишим имунитета си и да се радваме на добро здраве, както и да преминаваме през настинките и грипа по-леко. Вижте някои от тях, а преди прием на хранителни добавки се допитайте до лекар.

1. Намалете консумацията на захарни изделия и преработените храни. Захарта захранва вредните бактерии, като влияе негативно на добрите чревни бактерии. Не бива да забравяме, че около 80 процента от имунните клетки се намират в червата. Преработените храни имат подобно въздействие, отслабвайки имунитета.

2. Хапвайте повече чесън и лук. Възползвайте се от богатите на алицин зеленчуци, известни със своите мощни антивирусни, антибактериални и противогъбични свойства. Те осигуряват на червата фибри и пребиотици, важни за имунитета.

3. Не пропускайте пребиотиците в ежедневното меню. Фибрите от растителните храни подхранват полезните бактерии в червата ни, укрепвайки микробиома, което е добре за имунната ви система.

4. Добавете малко количество ферментирали храни. Примери за това са маслини, кисело зеле, кефир, кисели краставички, мисо, кимчи.

5. Подправете ястията си. Джинджифил, чесън, куркума, канела, мащерка и лют червен пипер, не само добавят чудесен вкус, но също така ни осигуряват мощни противовъзпалителни, противогъбични и антивирусни ползи. Също така, подпомагат храносмилането.

6. Добавете кокосово масло към менюто си. То е вкусно, но същевременно помага за повишаване на имунитета. Нуждаем се от малко количество на ден от него, около 1 ч. л., която можем да добавим към смути, здравословни десерти, ястия и т. н.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
0
 
! Отговори
13 лесни стъпки.... преди 1 година
12 ваксини и една бустер доза .............
1
0
 
3
 
! Отговори
От Вселената преди 1 година
В един леген вливате студена вода и слагате няколко кубчета лед. Оставяте леда да се разтопи, събувате си чорапите и започвате да подкачате с ляв десен крак около 30 пъти. Това ще даде импулс на Имунната ви система и няма да се разболявате. Това се прави при промяна на температурата през есента от топло на студено и през пролетта от студено на топло.