При 60% от преболедувалите COVID-19 се наблюдава косопад

Ковид екземата е другото обезпокоително кожно заболяване след пандемията
30 ное 2022 16:30, Красимир Ангелов
68
При 60% от преболедувалите COVID-19 се наблюдава косопад
Снимка: Pixabay

При 60%от преболедувалите COVID-19 се наблюдава косопад, обяви в Националния пресклуб на БТА доц. Жана Казанджиева, дерматолог в Александровска болница.

Тя подчерта, че неприятният ефект продължава около три месеца след преминаването на инфекцията.

Причините за косопада след преболедуването са високата температура, силният стрес, който по принцип се отразява на косопада, както и противосъсирващите лекарства, обясни доц. Казанджиева. Дерматолозите констатират и случаи на косопад, който продължава повече от шест месеца след преболедуване на коронавирусната инфекция. Смята се, че най–често от него страдат пациентите, лекувани от тежка ковид инфекция.

Поводът за пресконференция бе стартът на национална кампания за диагностика и профилактика на кожните алергични заболявания, която тази година ще бъде насочена основно към откриване на кожни алергични заболявания след преболедувана ковид инфекция.

Кампанията се организира от Българското дерматологично дружество и в нея ще участват дерматолози от София, Пловдив, Стара Загора, Плевен, Варна и Русе. Безплатните прегледи ще бъдат от 5 до 9 декември. Желаещите да се прегледат трябва предварително да се запишат. Клиниките, които участват в кампанията, са публикувани на сайта на дружеството.

Дерматолозите ще обърнат специално внимание на симптомите на ковид екзема, която е в резултат на носене на ръкавици или ползване на дезинфектанти. Ще се извършват изследвания и за атопичен дерматит.

"През последните три години ковид екземата е най-честата диагноза, поставяна от дерматолозите и установихме, че от нея са засегнати двама от трима медицински специалисти", каза д-р Гриша Матеев, председател на дружеството.

Специалистите са забелязали, че заради носенето на защитни маски по време на ковид пандемията силно се влошава състоянието на страдащите от акне. Всеки пети човек в световен мащаб се е срещал с уртикария, независимо дали в епизодичен или в хроничен вариант, посочи доц. Румяна Янкова, дерматолог в болница "Пълмед".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 38 Кой точно шампоан за коне? "Конско чудо" или някой от другите?
37
3
 
3
 
! Отговори
До Ми не е вярно /8/ преди 1 година
Не много отдавна писахме тук по същата тема. Пак повтарям, ШАМПОАН ЗА КОНЕ !!! Продава се в зоомагазините. По-скъп е от обикновените шампоани - половин литър струва 17 лв в софийските зоомагазини. Има и шишета по 1 литър, но не обърнах внимание на цената. Безцветен е и без мирис. Още след първото измиване косата престава да се скубе. Ако косата ви е много суха, редувайте - веднъж се измийте с конския шампоан, следващия път с обикновен, какъвто сте ползвали досега, после пак с конски и т.н.
36
3
 
13
 
! Отговори
До мамчето преди 1 година
Искам да ти благодаря за това, че в резултат на тригодишното ти неграмотно трролене и явна пропаганда, ми отвори очите и разбрах за измамата. И не се ваксинирах.
35
8
 
5
 
! Отговори
Мамчето преди 1 година
Змийската отрова е само в кухата и празната ти тиква - ходи се прегледай дали нямаш когнитивно разстройство - ЧЕСТИТО.
34
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като са вкарали в спайкпротеина на гмо-вируса елементи от змийска отрова, кво очаквате да стане? И с ваксите си вкарвате същото, и с вируса. Честито.
33
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ковид причинява и много други проблеми като засяга много жизнени системи на тялото. За това никак не трябва да се подценява. Пазете се и не вярвайте на антиковид шарлатаните.
32
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ковид е измама. Косопадът не е, косата винаги си пада и растат нови косми.
31
14
 
5
 
! Отговори
Мамчето преди 1 година
Ковид си е съвсем реален, както и дългия ковид, ама явно покрай изкарването на ковид някой драскачи са развили и когнитивни проблеми, ако ме разбирате. И тепърва пак ще започнат да настват числата и да се пълнят поликлиниките и болниците с блуждаещи като електрони анти хора
30
5
 
4
 
! Отговори
Фънка.. преди 1 година
и аз имам този проблем, от 4 -5 мес..преболедувах го, края на януари, сравнително, леко...имам две ваксини Янсен..и сега ? какво, ще се прави..не мога да се..позная...((
29
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да си потърсят при конспираторите решението на проблема. Има, не е като да нема. Измислили са го хората. Ама на мен ми писнА вече да се обяснявам, така че нека сами да си търсят. Не е трудно, информацията е достъпна.
28
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Остави го тоя шушумингел дето наднича - като дойде в темата за ковид пак ще му дръпнем шалтера.
27
5
 
13
 
! Отговори
До 27 преди 1 година
Важно е, че хората разбраха за ковидлъжата. И да трият и да не трият в змийския форум все тая. Потънахте мамче.
26
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до "Яд те е" - коскужамити мъж - пък да ходи да чете и да наднича по женските сайтове и ковид темите - засрами се малко - надничар -хахахаха. Ам там явно не можеш да пишеш и те трием яко - нали тъй James нещо си
25
4
 
3
 
! Отговори
До 24 преди 1 година
Яд те е, че не можеш да ми изтриеш коментара и хората го виждат? Не позна. Не е нито един от двамата. Друг съм. Хахаааа
24
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Моята коса започна да оредява още докато бях на 20 години, сега съм на 48 и нямам грам коса, гола глава! Значи съм го преболедувал още преди 28 години! Бравос
23
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до "Коя е Жана Казанджиева .. бгмама" - Ха - Notaris или Bond - кой от вас е душици жалки изостанали и тук ли ще ръсите бълвочите и глупостите си. Я беж беж към кенефеното кресло от което изпълзя.
22
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На баща ми му окапа косата още преди 20 години. Не е знаел завалията, че е било ковид.
21
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На мен мипокара козината от гърба от лежане от тоя ковид. Карам го вече четвърта година.
20
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
незнам ама след ковида единия ми тетрис е по-голям и се движи някак нечленоразделно
19
0
 
15
 
! Отговори
чети внимателно преди 1 година
"В бъдещето няма място за всеки." - Сoрос