Какви са признаците на дефицит на витамин Е?

Той може да повлияе на нормалните функции на чревните бактерии
16 дек 2022 19:45, Михаела Лазарова
2
Какви са признаците на дефицит на витамин Е?
Снимка: Istock

Витамин Е е изключително ценен и важен за организма. Той е един от четирите мастноразтворими витамини. Това означава, че са нужни здравословни мазнини, приети чрез храната, за да бъде правилно и качествено усвоен витамин Е. В отсъствие на мазнини в храната или в организма, усвояването му е значително затруднено и намалено. Това може да доведе до дефицит, който има своите проявления.

Витамин Е е известен със своите ползи за красива, гладка и стегната кожа. Той е основен елемент в редица козметични продукти за грижа за кожата. Освен това обаче той е отговорен за правилното протичане на функциите на сърдечносъдовата, нервната, имунната системи. Витамин Е има изключително мощни антиоксидантни свойства, които намаляват възпаленията, борят се с оксидативния стрес, причинен от свободните радикали, намалява риска от хронични заболявания и съдейства за облекчаването на симптомите им, когато са налице, според healthdigest.com.

Сред най-добрите източници на витамин Е са авокадо, натурални и нерафинирани растителни масла, манго, аспержи, зърнени култури, тъмнозелени листни зеленчуци.

Какви са признаците на дефицит на витамин Е?

Внимание! Статията има информативен характер. Ако се съмнявате за дефицит на витамин Е, консултирайте се с лекар.

Неврологични смущения

Според проучване от 2015 година, публикувано в Journal of Movement Disorders, цитирано от healthdigest.com, витамин Е е от съществено значение за поддържането на нормалните функции на нервната система и провеждането на нервните импулси между мозъка и всички останали органи и системи. Дефицитът на витамин Е би могъл да доведе до невропатия и други смущения в неврологичните функции.

Влошено здраве на мозъка

Тъй като витамин Е е много важен за нервната система, той оказва влияние и върху мозъка, разбира се, като център на нервната система. Витамин Е е мощен антиоксидант, благодарение на който мозъкът функционира добре. Недостигът на витамин Е може да доведе до влошена мозъчна функция.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари