5 причини да хапваме бадеми всеки ден

Бадемите са богат източник на ценния мастноразтворим витамин Е
21 дек 2022 01:00, Михаела Лазарова
3
5 причини да хапваме бадеми всеки ден
Снимка: Istock

Ако бадемите са любимите ви ядки, ще сте щастливи да разберете, че те са истинска суперхрана. И ако досега сте ги хапвали от време на време, сега е моментът да започнете да ги включвате по-редовно в храненето си. Бадемите са превъзходен избор за следобедна закуска, но и не само. Те са невероятно полезни, пълни с хранителни вещества, ценни за здравето, които дават енергия и качествени елементи на организма.

Бадемите са богати на протеини и фибри, съдържат и много полезни ненаситени мазнини. Всички те са ценни за организма и дават множество ползи, свързани с подобряване на здравето.

Бадемовите ядки са много добър избор за следобедна закуска или за включване в цялостното меню въобще именно заради наличието на протеини, фибри и полезни мазнини. Протеините са много важни за клетките и тъканите. Те са основните им градивни елементи и са необходими за правилното им делене. Само една шепа бадеми съдържат около 6 грама протеин.

Фибри

Фибрите в бадемите са много важни за здравето на червата. Те допринасят за подобряване на движенията на гладката мускулатура на червата, което предполага правилното им прочистване от хранителните остатъци и токсини. Фибрите имат свойството да разнообразяват чревните бактерии, да стимулират растежа и функционалността им, защото действат като пребиотик.

Фибрите са важни и за контрола на кръвната захар. Когато се храните с повече храни, богати на фибри, нивата на кръвна захар се поддържат в балансирани граници, което е добре от гледна точка както на теглото, така и за превенцията на диабет.

Фибрите играят важна роля в контрола на холестерола, като намаляват нивата на лошия и стимулират стойностите на добрия холестерол. Балансът между добър и лош холестерол е от съществено значение за здравето на сърцето и кръвоносната система. Колкото по-стабилен е холестеролът, толкова по-нисък е рискът от сърдечносъдови заболявания.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още по темата: ядкифибрибадеми
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На тези цени, трудно ще си позволиме всеки ден да ядем бадеми. Вижте тарикатите какво правят, намаляват грамажа на пакетчетата, а същевремено вдигат цената. Трябва законово да им наложат пакетчето да е 100 гр., не 65-70 гр.
1
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз не хапвам. Аз ям. Сега пиши за секса.