5 ползи за здравето от козето мляко

Помага за намаляване на нивата на холестерола
29 дек 2022 14:01, Михаела Лазарова
16
5 ползи за здравето от козето мляко
Снимка: Istock

Млякото е една от най-често консумираните храни. Освен все по-предпочитаните ядкови млека, обичаме да купуваме и от животински източници. Едно от най-полезните, които може да се конкурира с кравето мляко е козето. Въпреки специфичния си вкус, който може да не допада на всеки, това мляко има редица ползи за здравето. Изследвания сочат, че хранителните вещества, на които е богато, като магнезий, желязо, фосфор, витамин С и други, се усвояват по-добре от тялото ни, за разлика от кравето.

Вижте още няколко добри причини да го добавите към менюто си.

По-лесно за храносмилане

Докато съдържанието на мазнини в козето и кравето мляко е сходно, оказва се, че протеинът в козето мляко е много по-лесен за възприемане от храносмилателната система. Козето мляко е с по-ниско съдържание на лактоза или млечни захари в сравнение с кравето. Тъй като много хора имат непоносимост към лактоза или трудно усвояват лактозата в кравето мляко, проучванията показват, че козето може да бъде добра алтернатива за тях.

По-малко алергени и по-малко възпалителни агенти

Повечето хора, които имат непоносимост към кравето мляко, обикновено са чувствителни към един от съдържащите се в него протеини – А1 казеин, и нямат способността да го усвояват. Освен това, кравето мляко е една от най-честите причини за алергии при децата, която може да продължи и в зряла възраст. Това се дължи на факта, че млякото съдържа повече от 20 различни алергена, включително А1 казеин, които могат да причинят алергични реакции.

Симптомите на алергия към краве мляко често се бъркат със симптоми на сезонна алергия. Те могат да варират от копривна треска и хрема, до коремни спазми и колики при бебета. А1 казеинът е силно възпалителен при някои хора и може да допринесе за стомашно-чревни проблеми като синдром на раздразнените черва, болест на Крон, пропускливи черва и колит. Освен това може да играе роля при няколко по-малко очевидни проблема, като акне, автоимунни заболявания и кожни проблеми като екзема.

От друга страна, козето мляко съдържа само А2 казеин. Това го прави, по отношение на протеините, най-близкото мляко до човешката кърма.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ходя редовно на панаир на козите. И ходих с козите на паша. И на Дегустация на различни сирена. Също ярешко печено. Предимно го правят козето мляко На сирене или на заквасен полутечен кефир. Не много кисело мляко. Козите тук ги наричат руси, защото са светло кафяви. И рекордьорките дават редовно по 4.5 литра на ден, а има и случаи по 7-8 литтра на ден. За какво ти е крава, ако имаш блондинка в двора да ти дава толкова мляко? А на който не му харесва вкуса, никой не ви задължава да го ядете.
11
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Козе мляко вкусно и полезно, ама де са козите! И тези, които ги имаше почти вече ги няма! По цели стада си заминаха в ямите от всякакви *зарази*!
10
0
 
5
 
! Отговори
Бивш пастир на козе преди 1 година
"Едно време текезесарките са разправяли колко полезно било то, защото всички крави са отишли за дирижабли за Третия Райх. Нищо вярно за ползите му." ------------------------------------------- Козата подбира много внимателно какво пасе - селектира най-доброто и най-качественото. Козите са претенциозни и не можеш да ги пacеш там, където пacат овцете и кравите, те ще умрат но няма да бутнат това. Логичното е тяхното мляко да бъде много по-качествено от това на останалите животни.
9
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В България вече няма кози. Спомням си някога като тръгнеш из страната и едни стада пресичаха пътя, дали с кози, дали с крави или овце, но вече няма такава гледка.
8
2
 
6
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 1 година
И аэ дирим една кoэa, ама докато я намеря, може и да недава млеко
7
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Френско обезмирисано козе сирене. Такъв виц до сега не бях чувал. Има едни пресни силно сметанести, но те не са от любимите на франсетата. Не тамат козите сирена без характер! Все едно да ядеш обезмаслен кашкавал :)
6
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Едно време на село имахме овце, кози и крава. Баба правеше кашкавал, извара, сирене, кисело мляко, прясно мляко. Всичко беше домашно и качествено
5
0
 
7
 
! Отговори
факт преди 1 година
ползи но когато го е направила баба , от това в магазините само вреди .
4
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Овчето кисело мляко е по хубаво от козето. По гъсто е от кравето. Биволското също е хубаво но вече е рядкост да се намери истинско.
3
1
 
4
 
! Отговори
Тошо преди 1 година
Кравето мляко е най-разпространено, защото кравата пуска повече мляко от овцата, козата, камилата, магарето, бивола, всички взети заедно!
2
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кравето си е най-хубаво!
1
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Козе мляко не понасям. Само френско обезмирисено козе сирене. Едно време текезесарките са разправяли колко полезно било то, защото всички крави са отишли за дирижабли за Третия Райх. Нищо вярно за ползите му. Толкова полезно, колкото овчето и кравето. А кисело мляко си правя смес овче и краве от домашно мляко. Става разкош.