4 причини да не пиете със сламка

Пиенето със сламка не предпазва от кариес
30 дек 2022 05:20, Михаела Лазарова
5
4 причини да не пиете със сламка
Снимка: Istock

Сламката е удобство, което прави пиенето на любимия ви коктейл по-вълнуващо изживяване. Но тя далеч не е незаменима необходимост, а по-скоро глезотия, която прави пиенето на обичаните питиета по-интересно и сладко.

В световен мащаб обаче на ден се произвеждат тонове сламки, което наред с останалите пластмасови изделия е истинско бедствие за околната среда. Много брандове в ресторантския бранш се борят с това и предлагат замяна на еднократните пластмасови сламки с хартиени, картонени или такива, направени от макаронени изделия. Тези стратегии са чудесен начин да се ограничи замърсяването с пластмаса и безсмисленото изхвърляне на еднократни пособия.

Но околната среда не е единствената причина да се откажете от употребата на сламки. Те имат някои неподозирани странични ефекти върху здравето и красотата ви, които ще са основателна причина да не ги ползвате.

Причиняват подуване на корема

Сламките може да изглеждат сякаш улесняват пиенето на напитка, но те допринасят и за поглъщането на въздух при пиене, което води до подуване на корема, според healthline.com. Излишният въздух, попаднал в стомаха и коремната кухина, причинява газове, подуване, дискомфорт, нарушава храносмилането.

Пиенето със сламка не предпазва от кариес

Съществува популярен мит, според който пиенето със сламка помага за превенцията на кариес, защото не позволява на течностите да се докосват до зъбите, а ги отвежда директно към гърлото. Това не е вярно, тъй като пиенето на сладки и газирани напитки, сокове и други нездравословни питиета уврежда зъбите независимо дали се използва сламка или не. Концентрацията на захари в устната кухина и тялото се отразява неминуемо на зъбния емайл без значение дали се употребява сламка или не. Захарите навлизат в кръвния поток и причиняват щети на цялото тяло, включително зъбите.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пиенето със сламка предпазва от всичко. Ешерихия, хламидия и кариес , много зависи до къде ви е влязла сламката.
1
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да отбележим и МНОГОТО ПРАВОПИСНИ ГРЕШКИ в "статиите" тук. Ха си подарете за Нова годида читави редактори или поне нужната програма( за справка: прегледайте публикуваното)!